Filléres gyógyszerrel kezelhető a mellrák

Filléres gyógyszerrel kezelhető a mellrák

A biszfoszfonátokat eredetileg csontritkulás ellen adták a nőknek menopauza után, de kiderült, hogy a mellrák csontáttéteinek képződését is gátolja.

A Cancer Research UK brit rákellenes jótékonysági szervezet és az orvosi kutatásokat finanszírozó Medical Research Council által támogatott nagyszabású vizsgálat eredményét a rangos The Lancet orvosi folyóiratban jelentették meg július 23-án.

Filléres gyógyszerrel kezelhető a mellrák

A 18766 nő adatait feldolgozó vizsgálat megállapította, hogy a filléres, Angliában 5 pennybe (jelenlegi árfolyamon átszámítva 22 Ft-ba) kerülő biszfoszfonátok az emlőrákból eredő halálozás kockázatát 18 százalékkal csökkentik a diagnózis felállítását követő 10 éven belül. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy gátolják a csontba vándorolt daganatsejtekből kialakuló áttétek növekedését.

A tanulmány szerint a menopauza utáni nők csoportjában a betegség megállapítását követő 10 éven belül a biszfoszfonát-kezeléssel minden hatodik haláleset megelőzhető. A mellrákos halálozási statisztikákat figyelembe véve ez azt jelenti, hogy csak Magyarországon évente több száz nő életét hosszabbíthatják meg a biszfoszfonátok.

Olvasson még többet erről a felfedezésről az origo.hu oldalán.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek