Fiatalon, sportosan

Fiatalon, sportosan

Főleg a nőkre igaz, hogy ha fiatalon sportos életet élnek, idősebb korukban kevesebb gondjuk lesz a megnövekedett hasukkal - amivel a lustábbak komolyan küzdenek. Heti 150 perc erőteljes mozgás - pl. futás, kosárlabda vagy akár rendszeres házimunka - kell ahhoz, hogy később sem legyen gondunk a súlyunkkal.

Az Amerikai Egészségügyi Szolgálat is ennyi fizikai aktivitást ajánl.

"Ekkora mennyiséghez könnyű hozzászokni, és akár évtizedekig az életünk része lehet" - állítja Dr. Arlene L. Hankinson, a 20 évig tartó kutatás vezetője. "Fontos fiatalon kezdeni, de ez nem azt jelenti, hogy későb nem lehet váltani. Az viszont igaz, hogy középkorúan már nehezebb megszabadulni a felesleges kilóktól." A legtöbb esetben azért mozgunk, hogy fogyjunk, pedig ugyanilyen fontos szempont az is, hogy megakadályozzuk a későbbi elhízást, tette hozzá Hankinson.

A vizsgálathoz 3554 18 és 30 év közötti városlakó személyt kezdtek megfigyelni. 20 évvel később a fizikailag aktív férfiak 2 és fél, az aktív nők pedig 6 kilóval nyomtak kevesebbet a társaiknál. A sportos férfiak haskörfogata 3,1, a nőké 3,8 centiméterrel volt keskenyebb a többiekénél. Azt a kutatók is leszögezték, hogy mozgásmennyiségtől függetlenül minden vizsgált személy hízott a húszéves periódus alatt.

Ez volt az eddigi legátfogóbb felmérés a témában, mivel minden ezt megelőző vizsgálat rövidebb időszakban figyelte az embereket.

A nemek közti különbségek a kutatók szerint jórészt pszichológiai okokra vezethetőek vissza, mivel a nőknél a gyerekeket és a változókort is figyelembe kell venni.

"Köztudott, hogy a menopauza során a nők meghíznak. A legjobb, ha már 20 évvel korábban gondolunk ennek megelőzésére. Csak egészségesen tarthatjuk fent a korábbi életminőségünket" - nyilatkozták a kutatók.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek