Fiatalok fiatalon

Fiatalok fiatalon

Egy régebbi kutatás kimutatta, hogy azok a lányok, akiket az anyjuk tizenévesként hozott a világra, nagyobb valószínűséggel esnek teherbe maguk is igen fiatalon. Ezzel szemben igen keveset tudtak csak a tinédzserkori apaság faktorairól.

A New Haven-i Yale Egyetem új tanulmányában a kutatók felfedezték, hogy a tinédzserkorban gyermeket nemző apák fiai 80 %-kal több esetben váltak maguk is apává a 20. életévük előtt. Az arány még azután is megmaradt, hogy a kutatók rögzítették a többi faktort, mint pl. az anya életkorát az első gyermek születésekor.

Az eredmények arra is utalnak, hogy a tinédzserkori apaságban van valami, ami önmagában befolyásolja, hogy a fiú is fiatalon válik majd apává, állítja Heather Sipsma, aki a Yale Közegészségügyi Karának doktorandusz hallgatója. "Sok bizonyíték rögzítette már ezt a körforgást az anya-lánya vonalon" - mondta Sipsma. Most úgy tűnik, hogy ugyanez igaz az apa-fia viszonylatban is, írják a kutatók az American Journal of Public Health-ben.

Az eredményt egy hosszú távú kormányzati tanulmány szolgáltatta, melyben közel 1 500 tinédzser korú fiú vett részt. A tanulmány kezdetén 13-14 éves fiúk 9 %-a lett apa 20 éves kora előtt. Több faktor is kapcsolódik a tinédzserkori apaság kockázatához, pl. a bűnözés, az anyák alacsony iskolázottsága, nem biztonságos környezet. Továbbá az afroamerikai és latin származású fiúk körében nagyjából kétszeres az arány, mint a fehéreknél. Még ezen faktorok figyelembe vétele után is fontos tényező maradt az életkor, amikor az illető fiúk apja gyermeket vállalt. Ez eltérő attól, amit a tinédzserkori anyasággal kapcsolatban állapítottak meg.

A tinédzserkorú anyák fiai nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is fiatalon szülők, mint az idősebb korban szülő nőké. Sipsma csapata szerint azonban ezt a kapcsolatot inkább más kockázati tényezők magyarázzák, mint pl. a bűnözés és a szomszédos környezet.

A tanulmányból nem derül ki világosan, hogy a tinédzser apák fiai miért követik ugyanazt a mintát. Sipsma azonban rámutatott arra, hogy a szüleink szerepmodellként szerepelnek, ezért valószínű, hogy a szülők várakozásával és értékrendjével kapcsolatos megfigyeléseik adják ennek alapját.

Az eredmények rámutatnak a tinédzserkori terhesség megelőzését célzó programok fontosságára, melyeknek a lányokon kívül a fiúkat is célba kellene venniük.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek