Férjét, lányát a rák vitte el! Ő belenevetett a halál arcába

Férjét, lányát a rák vitte el! Ő belenevetett a halál arcába

A nevetés a rák legjobb ellenszere – mondja ezt Lindsay Nicholson, akinek férjét és lányát is a leukémia ragadta el, ő maga pedig mellrákos lett.

Lindsay a dailymail.co.uk oldalon írta meg történetét, ami első hallásra kőkemény tragédia, de az ő előadásában keserédes történetté alakul a sztori.

„Egy héttel a második körös kemoterápiám után csomóstul kezdett hullani a hajam. Reggel tele volt vele a párnám, tusolás után pedig a lefolyó, sőt még az ételbe is belehullott, amit ettem. Maga volt a pokol. Egészen addig, amíg az akkor 14 éves lányom, Hope azt nem mondta: „Ismerd el, anya, hogy mindig is szörnyű volt a hajad. Most legalább beszerezhetsz egy csini parókát!”. Úgy nevettünk, hogy az oldalunk is elkezdett fájni.

És most bármikor, amikor látok egy bemondód gyászos képpel beszélni arról, hogy milyen gyötrelmeket okoz a rákhoz kapcsolható hajhullás, szeretném a mikrofonjába kiabálni: „Nézzük a napos oldalt: nincs több elaludt frizura!”

Ezt persze nem lehet csak úgy kimondani, mert nem tudni, ki hogyan fogadja, de én úgy vettem észre, hogy mindig azok csinálják a legjobb vicceket a saját betegségükből, akik a legtöbb kínt élték át és a legmélyebb poklokat járták meg.

A harmincas éveim elején jártam, és egy totyogó baba fölött anyáskodtam, amikor első férjemnél, John Merrittnél leukémiát diagnosztizálták. Két évre rá, 1990-ben meg is halt, amikor én második gyermekünkkel Hope-pal (a név jelentése remény) voltam várandós.

Férjét, lányát a rák vitte el! Ő belenevetett a halál arcába
A kép illusztráció

Öt évvel később a nagyobbik lányomnál, Ellie-nél szintén leukémiát állapítottak meg az orvosok. Kilenc évesen halt meg 1998-ban, és akkor valami megszakadt bennem…

Aztán 2006-ban, nem sokkal azután, hogy férjhez mentem második férjemhez, Markhoz, mellrákos lettem. Éppen öt esztendeje, hogy tünetmentes vagyok.

Nem volt életem minden perce móka és kacagás. Messze nem. De amikor azt olvasom, hogy Iain Banks – tehetséges író, aki most, három hónappal azután halt meg, hogy visszafordíthatatlan rákot diagnosztizáltak nála – hátborzongató vicceket kreált, hogy segítse saját magának és családjának elfogadni a szomorú tényt, tökéletesen megértem.

Banks így jelentette be esküvőjét weboldalán: „Megkértem Adele-t, hogy részesítsen abban a kegyben, hogy az özvegyem lesz”.”

Lindsay története és a világlátás, amit képvisel arra ösztönöz minket, hogy sosem szabad feladni, és hogy a humor a legnehezebb perceken is átsegíthet. Merjünk belenevetni a halál arcába!
Kapcsolódó írások
Kapcsolódó betegségek