Felszedni könnyebb, mint leadni

Felszedni könnyebb, mint leadni

Magyarországi táplálkozási felmérések számszerűen is jelzik, hogy a lakosság energiafelvétele a kilencvenes évek elejére a nyolcvanas évek adataihoz képest jelentősen emelkedett.

Ez azért is igen riasztó adat, mert a lakosság több mint ötven százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Az Egyesült Államokban végzett felmérések is az elhízás rohamos növekedését észlelték, ezzel párhuzamosan azt is kimutatták, hogy a felvett energia mennyisége is nőtt.

Mivel az infarktus elleni küzdelem jegyében az Egyesült Államokban a zsiradékfogyasztást sikerült jelentősen csökkenteni, sokan a szénhidrátokat ültették a vádlottak padjára, s tették felelőssé az elhízási arány növekedéséért. Könnyű azonban belátni, hogy a szükségletet meghaladó energia akár szénhidrátból, akár zsiradékból származik, bizony zsír formájában raktározódik.

Mikor beszélünk elhízásról?

Elhízásról beszélünk, ha testünk zsírtartalma jelentősen megszaporodik. A kövérség kóros anyagcsere-állapot, az energia-egyensúly veleszületett és környezeti hatásokra kialakuló zavara.

Akkor jön létre, ha az energiabevitel meghaladja a felhasználást, és a hibás szabályozás miatt a fölöslegben felvett energia zsír formájában raktározódik. Mindenki könnyen megállapíthatja, hogy milyen testsúly, testtömeg lenne számára a megfelelő egy egyszerű képlet segítségével.

Túlsúlyról beszélünk, ha a testtömegindex értéke 25-nél, elhízásról, ha 30-nál nagyobb.

Az elhízás, mint kockázati tényező

Az elhízás önmagában is kóros állapot, de az igazi veszélyt az jelenti, hogy számos betegség kialakulásának a kockázatát növeli. Ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbaj, a magas vérnyomás, a daganatos betegségek, az epekő, a bőrbetegségek, a légzési rendszert érintő komplikációk, a menstruációs eltérések, az ízületi elváltozások, a pszichés zavarok stb.

Forduljunk szakemberhez!

Mielőtt fogyókúrába kezdenénk, beszéljük meg a fogyókúrás programot szakemberrel. Ne bízzunk fogyókúrás csodaszerekben. Ne gondoljuk azt, hogy néhány hét alatt megoldható a probléma. A kezdeti testsúlycsökkenéssel elért súlyt tartós étrend- és életmód-változtatással meg is kell tartani.

Dr. Barna Mária, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek