Félősek és szorongók - Személyiségzavarok 3. rész

Félősek és szorongók - Személyiségzavarok 3. rész

Sorozatunk harmadik részében azokkal a személyiségzavaros betegekkel foglalkozunk, akik szorongásos zavarokkal küzdenek.

Sorozatunk első részében a furcsákkal és különcökkel ismerkedtünk meg.

A második részben pedig a drámakirályokat és -királynőket mutattuk be.

Ide sorolhatóak a szorongásos zavarok, amit az illetők különböző módokon és speciálisan kiépített technikákkal próbálnak hárítani.

Obszesszív-kompulzív személyiségzavar

Jellemző a rendszeretet, a takarékosság és a makacsság (anális karakter). Igen fontos a tisztaság, a pénz és az idő az életükben. Kényszeres vonás normál karakterben is lehet (precizitás, megbízhatóság, szociális szabályok szigorú betartása). Szélsőséges formában munkamániások.

Félősek és szorongók - Személyiségzavarok 3. rész

A kényszeres ember minden döntési helyzetben tétovázik, attól fél, hogy hibát vét. Igyekszik kontrollálni saját érzelmeit, de a másik embert is. A kritikára érzékeny, de haragot, megbántottságot alig mutat.

Kialakulás a kisgyermeki „anális fázisból” ered, a felnőtt toalett-trénig keretében igyekszik ezt szocializálni. A kegyetlen szülői kontroll, megszégyenítés, kritika bizonytalanságot eredményez, ez ellen rendszeretettel, fokozott kontrollal védekezik.
A kezelésben szegényes érzelmi életük miatt nehezen megközelíthetőek. Az aktív terápiás személy kognitív technikákkal csökkentheti a kontroll szükségletét, a fokozott rendszeretetet.

Elkerülő, szorongásos személyiségzavar

  • A szorongást provokáló társas helyzetek, szereplések elkerülésével igyekeznek mentesíteni magukat a feszültségtől. Félnek a kritikától, visszautasítástól. Könnyen zavarba hozhatóak, megalázónak érzik szociális ügyetlenségüket, mégis vágynak kapcsolatokra. Alacsony önértékelésük miatt kerülik a személyes felelősségvállalást – végül a szociális tér peremére kerülnek, pedig érzelmileg melegebbek, mint a szkizoid emberek.
  • Kialakulásának oka a szülői visszautasítás, tiltás, amit a kortársak visszautasításai is felerősítenek. A kora gyermekkori tapasztalat vezet a felfokozott vágyhoz, hogy fogadják el őket és ne kritizálják.

Dependens személyiségzavar

  • A dependens beteg szolgálatkész: „ha teljesítem a másik ember kívánságát, akkor ennek fejében törődni fog velem”
  • Szorong az egyedülléttől, a döntésektől, a felelősségvállalástól, emiatt az „erős másik" alá rendelődik, Ragaszkodó, passzív, időnként önfeláldozó. A ragaszkodása sokszor terhes, régebben passzív-agresszív személyiségként írták le rejtett agressziója miatt.
  • Meg akar felelni, mindig bocsánatot kér. Ha házasságot köt, a társ komplementer szerepet vállal. Akkor válik élete lehetetlenné, amikor domináns partnerét elveszíti.
Forrás: Egészségkalauz
Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek