Felírassak-e hormonális fogamzásgátlót a gyerekemnek? - 1. rész

Felírassak-e hormonális fogamzásgátlót a gyerekemnek? - 1. rész

Renáta csinos, fiatal anyuka. Kislánya 10 éves, és egyelőre még jobban érdeklik a játékok, mint a fiúk. Renátának azonban már most határozott elképzelései vannak arról, hogy ha kislánya néhány év múlva kamaszkorba lép, milyen módszereket ajánl számára a védekezésre. A fiatal anyuka így gondolkodik a kérdésről...

"Én a saját tapasztalataim alapján nem ajánlanám számára a hormonális fogamzásgátlást, mert szerintem felborítja a szervezet természetes hormonháztartását. Emellett a tabletta azt a hamis biztonságérzetet is nyújtaná a lányomnak, hogy ahogy védve van a fogamzástól, úgy védve van a nemi betegségek ellen is. Úgy gondolom, hogy inkább szexuális tudatosságra szeretném őt nevelni, vagyis arról szeretném majd őt meggyőzni, hogy óvszerrel védekezzen. Ezzel ugyanis nemcsak a nem kívánt terhességet védheti ki, hanem a különböző szexuális úton terjedő megbetegedéseket is, és a hormonháztartását sem borítaná fel."

A fogamzásgátlás sokrétű kérdés, így egy szülész-nőgyógyász, valamint egy endokrinológus segítségét is kértük a téma körbejárásához. A fiatalkori fogamzásgátlás módszereiről cikksorozatunk első részében Dr. Kósa Zsoltot, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Minden lányos szülő egyik legnagyobb dilemmája, hogy hány éves korban érdemes elvinnie a gyermeket nőgyógyászhoz?

Akkor érdemes először nőgyógyász szakembert felkeresni, amikor az első szexuális kapcsolat komolyan szóba jön. Ez persze egy olyan belsőséges anya-lánya kapcsolatot is igényel, ahol nem titokban történnek ezek a fontos lépések a lány életében.

Felírassak-e hormonális fogamzásgátlót a gyerekemnek? - 1. rész

Ha a gyermek fél attól, hogy segítséget kérjen fogamzásgátlás területén az édesanyjától, akkor az édesanyának kell ezt szóba hozni, hiszen egy nem kívánt terhességnek életre szóló következményei lesznek.

Mi történik az első találkozás során a nőgyógyásznál?

Ha szexuális élet megkezdése miatt fordulnak szakemberhez, akkor első lépésként meg kell beszélni a fogamzásgátlás módját. Én a fogamzásgátló tablettát tartom a fogamzásgátlás leghatékonyabb eszközének, hiszen az óvszer a statisztikák szerint mindössze 80-90% védettséget biztosít. De ahogyan azt Renáta is írta, a nemi betegségektől a tabletta önmagában nem védi meg a nőket. Erre találták ki az ún. holland módszert, vagyis a tabletta és az óvszer kombinációját, ahol a tabletta a nem kívánt terhességtől, az óvszer pedig a nemi betegségektől véd.

Létezik-e olyan eset, amikor testi probléma miatt érdemes fiatal korban felkeresni egy nőgyógyászt?

Sajnos előfordul, hogy az első menstruáció beköszöntével úgynevezett juvendis metropátia jön létre, mely során a fiatal hölgy menstruációja rendszertelen, ugyanakkor nagyon erős.

Felírassak-e hormonális fogamzásgátlót a gyerekemnek? - 1. rész

Ilyen esetekben fogamzásgátló tabletta szedését szoktuk javasolni, mivel csökkenti a vérzés mennyiséget és szabályozza a menzeszt. Sajnos ez azonban mindössze tüneti kezelés, a tökéletes gyógymódot még nem sikerült kifejleszteni.

Hogyan vizsgálnak meg egy még érintetlen pácienst?

Mivel fontos a szűzhártya védelme, ezért análisan, illetőleg hasi ultrahanggal vizsgáljuk az ilyen pácienseket.

Sokan tartanak attól, hogy a fogamzásgátló felborítja a hormonháztartás természetes egyensúlyát. Mire érdemes odafigyelni ezzel kapcsolatban?

Az édesanyáknak és a fiatal hölgyeknek is mindenképpen negyedik generációs, 20 mikrogrammos fogamzásgátlót javasolok, hiszen ezeknek a készítményeknek már sokkal alacsonyabb a hormontartalma. A praxisom során gyakran találkozom azzal, hogy sok páciens nagyon tart a fogamzásgátló szedésétől, pedig a közhiedelemmel ellentétben fontos leszögezni, hogy a fogamzásgátló nem változtatja meg a hormonális státuszt, csak felülírja. Vagyis ha elhagyjuk a készítményt, akkor visszaáll ugyanaz a ciklus, mint ami azt megelőzően volt.

Összességében tehát mindig egyénileg kell mérlegelni, hogy kinél melyik fogamzásgátló módszer a leghatékonyabb, hiszen vannak olyan egyéni esetek, mint például a trombózishajlam, mely kizárja a tabletta szedését. Egy egészséges fiatal esetében, ahol nincs semmilyen más ellenjavallat, a hormonális fogamzásgátlás és az óvszer használatának kombinációja a védekezés leghatékonyabb módja.

Forrás:

Dr. Kósa Zsolt, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi specialistája, asszisztált reprodukciós részlegvezető főorvosa

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek