Felfedezték a hatodik alapízt!

Felfedezték a hatodik alapízt!

Amerikai szakemberek azonosították a zsír ízét, amely hatodikként csatlakozott a keserű, az édes, a sós, a savanyú és az umami alapízek mellé - írja az MTI. A felfedezés kulcsszerepet játszhat az elhízás és a szívbetegségek elleni harcban, valamint a hatékony zsírpótlók előállításában.

A tudósok a zsír alapvető építőköveit jelentő nem-észterezett zsírsavak (NEFA), azaz szabad zsírsavak ízérzetét vizsgálták. Az önkéntesek bevonásával végzett teszteken orrcsipeszt adtak a résztvevőkre, majd azonos állagú - tehát csak ízében különböző - mintákat, köztük nem-észterezett zsírsavakat kóstoltattak velük.

Az eredmények alapján a résztvevő nők és férfiak teljesen egyedinek, a többi íztől eltérőnek érezték a zsír ízét. Richard Mattes, az amerikai Purdue Egyetem táplálkozási kutatóközpontjának vezetője szerint sokan
keserűként vagy irritálóként és egyértelműen kellemetlenként írták le.

Felfedezték a hatodik alapízt!

A szakember szerint a vizsgálatot nehezítette, hogy nem létezik pontos, tudományos leírása az érzéki benyomásnak.

Mattes szerint a zsír ízének azonosítása egy sor jelentős egészségi előnnyel jár. A zsír nagy mennyiségben taszítóvá, kis mennyiségben vonzóbbá tehet bizonyos ételeket, éppúgy, ahogy a keserű íz önmagában kellemetlen, ám megfelelő mennyiségben növelheti a bor és a csokoládé nyújtotta ízélményt.

A jelenlegi zsírpótlók nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel állagukban ugyan igen, de ízükben nem hasonlítanak a zsírra. Az ételválasztásunkat gyakran az olyan emlékeinkre alapozzuk, hogy miként éreztük magunkat egy-egy ennivaló elfogyasztása után, és a zsír íze talán hozzájárul ezekhez a gondolattársításokhoz.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek