Fejfájás? Van segítség!

Fejfájás? Van segítség!

Szorít, lüktet, hasogat - csak néhány kifejezés, amelyet a fejfájás leírására használunk. Annak a fájdalomnak a jellemzésére, amelyet szinte mindannyian megtapasztalunk életünk során. A többféle fejfájás némelyikétől könnyen meg tudunk szabadulni, ám más típusúak gyakran visszatérnek és nehezen múlnak el. Ilyen esetben érdemes szakemberhez fordulni - keressük fel a legközelebbi fejfájáscentrumot.

- Bár nincs pontos adatunk, becslések szerint Magyarországon több millió ember szenved fejfájástól, közülük több mint egymillióan migréntől - mondja dr. Ertsey Csaba neurológus, egyetemi adjunktus, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának munkatársa. - A jó hírem viszont az, hogy olyan fejfájással még nem találkoztam, amelyen ne lehetett volna segíteni.

"Szoftverhiba"

A fejfájások két nagy csoportja közül az egyikbe az úgynevezett másodlagos, tüneti fejfájások tartoznak: ezek mögött meghatározható szervi elváltozás (például homloküreggyulladás, anyagcsere-betegség, igen ritkán "komoly" idegrendszeri betegség: daganat, vérzés) áll.

Ha viszont nincsen kimutatható szervi ok (a röntgen, a CT, az MRI nem mutat eltérést), akkor elsődleges, önálló fejfájásról beszélünk. - Ilyenkor a fájdalomérző központ zavaráról van szó - magyarázza dr. Ertsey Csaba. - Számítógépes hasonlattal élve tehát nem a hardverben van a hiba, hanem a szoftverben.

Az önálló fejfájásnak három leggyakoribb formáját különböztetjük meg:

  • A tenziós fejfájás egy félóráig, de akár egy hétig is tarthat. A fájdalom rendszerint az egész fejre kiterjed, enyhe vagy közepes erősségű. Gyakran szorongás, hangulatzavar is kíséri. A stressz elősegítheti a kialakulását.

  • A "cluster" (csoportokban jelentkező) fejfájás jellemzően a fiatal-középkorú férfiakat sújtja. Rohamokban jelentkezik, a rendkívül erős, féloldali fájdalom pedig (a szemüregben, a homlokon, a halántékon) általában fél-egy óráig tart. Rendszerint éjszaka érkezik, de a nap folyamán többször is visszatérhet, jellegzetes tünete a fájdalom oldalán a szem könnyezése, a kötőhártya pirossága, az orrdugulás vagy orrfolyás.

  • A migrén féloldali, lüktető, görcsös fejfájás, amely főleg a nőket érinti. Néhány óráig, de akár három napig is tarthat. Általában hányingerrel, hányással, fény-, hangérzékenységgel és fokozott gyengeséggel társul. A beteg alig képes fizikai erőkifejtésre. (Négy periódusa a bevezető tünetek szakasza, az aura időszaka, a fejfájás, majd a lábadozás.)

Centrumok

Az első fejfájáscentrumok 1976-ban alakultak hazánkban, és azóta már szinte minden nagyobb városban megtalálhatók. Az ambulancián neurológusok várják a fejfájással küszködőket. A rendelés nem "futószalagon" megy, hiszen a beszélgetés és a neurológiai vizsgálat akár egy óránál is több időt vehet igénybe. Igen, beszélgetés: az orvos igyekszik minden körülményt feltérképezni, amelynek köze lehet a fejfájáshoz.

Bár legtöbbször nem közvetlen oka a fejfájásnak, fontos tisztázni, hogy milyen lelki okok állhatnak a háttérben, történt-e valami, ami szorongást vált ki, van-e hangulati ingadozása a betegnek? Ismert, hogy a migrénes és tenziós fejfájásban szenvedők között az átlagosnál gyakrabban fordul elő depresszió: érdekes, hogy a szerotonin-anyagcserére ható egyes gyógyszerek mindkét kórkép megelőzésére alkalmasak, míg másokkal a migrénrohamot lehet megszüntetni.

Jó esetben a páciensnek csak egyszer kell ellátogatnia az ambulanciára, ahol a szakember beállítja a megfelelő gyógyszerelést. Ha mai tudásunk szerint ki nem is lehet gyógyulni a fejfájásból, a tünetek elkerülhetők.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek