Fájdalom- és lázcsillapítás - Gyógyszerrel és anélkül

Fájdalom- és lázcsillapítás - Gyógyszerrel és anélkül

Gyerekkorunktól ismerjük a tompa, szúró, hasogató, lüktető fájdalmat és a láz többféle változatát. Szakértőinket arról kérdeztük, hogyan lehet csillapítani gyógyszerrel, esetleg anélkül a kellemetlen közérzetet okozó tüneteket.

Akut vagy krónikus?

Egy nagyon fontos különbség van az akut és a krónikus fájdalom között – kezdi dr. Szilasy Zsuzsanna, az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika Fájdalomambulanciájának aneszteziológus szakorvosa. Az akut fájdalom mindig figyelmeztető, bajt jelez, a krónikus viszont valami régebbi fájdalom, károsodás visszamaradása, aminek már semmilyen veszélyt jelző funkciója sincsen. Ha egy fájdalom több mint 3 hónapig fent marad, akkor mondjuk rá, hogy krónikus.

Fájdalomcsillapító gyógyszerek

Az akut fájdalmat komolyan kell venni, főleg, ha a mellkasi-hasi tájékon jelentkezik – figyelmeztet Szilasy doktornő. Ha ilyet észlelünk, sürgősen forduljunk orvoshoz, mert állapotunk akár az életünket is veszélyeztetheti. Akut fájdalom esetén gyakran alkalmazunk fájdalomcsillapító gyógyszereket, ezekkel azonban óvatosan kell bánni, mert komoly mellékhatásuk is lehet. Az Európai Unióban évente 200.000, míg az Amerikai Egyesült Államokban 100.000 ember halálát okozza gyógyszermellékhatás, ami így az ötödik leggyakoribb halálok (Forás: Medical Online). Szilasy doktornő előnyben részesíti a tapaszokat, amik egyenletesebben szívódnak fel, és mivel nem szájon át alkalmazandóak, nem bántják a gyomor nyálkahártyáját, tartósabb a hatásuk is.

Gyógyszerek nélkül is lehet

Sokan azért fordulnak a doktornőhöz, mert nem szeretnének több gyógyszert szedni: “Egyre növekszik az allergiás és az egészségtudatos emberek száma. Hangsúlyoznám, hogy nem kell szeretni a gyógyszereket, de vannak olyan betegségek (magasvérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség), amiknél elkerülhetetlen a szedésük!”  Ne feledkezzünk meg a régi, természetes módszerekről sem, mint például a hideg vagy meleg borogatásról. Gyulladásra a hideg, kopásra a meleg használ.

Fájdalom- és lázcsillapítás - Gyógyszerrel és anélkül

A másik nagyon fontos fájdalomcsillapító eszköz a mozgás. Nem kifogás az, hogy valakinek a fájdalma akadályozza a járásban, ugyanis ülve, sőt fekve is lehet olyan gyakorlatokat végezni, ami hatékony. Terápiák a fájdalom ellen  A biokollagén terápia egy mikrotűkkel végzett kezelés, amelynek során kis mennyiségű kollagént juttatnak a bőr alatti kötőszöveti területekre, a lézerterápia pedig fokozza a kollagéntermelést, gyulladáscsökkentő. Mindkét esetben a kollagén elősegíti az izmok és az ízületek feszülésének feloldását, ami összességében fájdalomcsökkentő hatású. Van egy harmadik terápia, amelynek során az érző idegeket teszik ki enyhe elektromos ingerlésnek a bőrön keresztül, és ez mellékhatásmentesen csillapíthatja a fájdalmat. A triggerterápia ülőmunkát végzőknek nyújthat segítséget.

Jó tudni!

fájdalomcsillapítás  nem csak kínjainkat enyhíti, hanem elősegítheti a gyógyulást is. A krónikus fájdalomnak ugyanis olyan élettani hatásai vannak, amelyek idővel a fájdalmat kiváltó alapbetegséget is súlyosbíthatják. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a krónikus fájdalom enyhítése már önmagában is gyógyító hatású lehet.

Lázcsillapítás gyógyszerrel

A gyógyszeres lázcsillapítók között vannak eltérő hatóanyagúak, melyek eltérő hatásmechanizmussal fejtik ki hatásukat. Természetesen a különböző hatóanyagok eltérő hatáserősségűek, de egyéni különbségek is lehetnek abban, hogy az adott szervezet számára melyik gyógyszerrel érhető el leginkább a kívánt hatás. Fontos azt is mindenkinek tudni, hogy a lázcsillapító beadását követően tovább emelkedő testhőmérséklet nem a gyógyszer hatástalanságának a jele. Ha a gyógyszer hatására sem megy le a láz, akkor érdemes bevetni a fizikális módszereket. 39 fokos láz felett pedig mindenképp kombináljuk a gyógyszereket a következő technikák valamelyikével – főként gyermekek esetében!

Hűtőfürdő

Testhőmérsékletű (kb. 37 fokos) vízet engedjünk a kádba, üljünk bele, és szépen lassan hűtsük a víz hőmérsékletét kb. 32 fokig. Nincs szükség hideg vízre, hiszen az roppant kellemetlen érzés, és a forró test a pár fokkal alacsonyabb hőmérsékletű víznek éppúgy átadja a hőkülönbözetet, mint a jéghidegnek. Tíz percnél nem kell, hogy tovább tartson a hűtőfürdő. Alaposan törölközzünk meg, majd ismételjük meg a lázmérést. Amennyiben még mindig nagyon magas a testhőmérséklete, a hűtőfürdőt is meg kell ismételni.

Hűtőborogatás

Kellemes hőmérsékletű vízben megnedvesített törölközőt alaposan kicsavarunk, majd minél nagyobb testfelületet beburkolunk vele. Pár perc elteltével, amikor a nedves törölköző átforrósodott, ismételjük meg elölről az egész folyamatot addig, amíg 39 fok alá nem megy a test hőmérséklete. A leggyakoribb hiba ennél a típusú lázcsillapító módszernél, hogy a nedves ruhát csak a beteg csuklójára, bokájára, esetleg homlokára helyezik.

Fontos tudni, hogy a fizikális hűtés a leggyorsabb lázcsillapítási technika, de a legrövidebb hatású is egyben!

Lázcsillapító gyógynövények

A fehér fűz kérge a természet lázcsillapítója. Igen gazdag - az egyébként az aszpirinben is megtalálható - szalicilátokban. A belőle készült teát kis adagokban célszerű fogyasztani. A fekete bodza szintén régóta ismert lázcsökkentő, a fűzfakéreggel szembeni előnye, hogy a szalicilátokra érzékenyek is fogyaszthatják.

Gyógynövényekből készíthetünk egy speciális teakeveréket, mely egyenlő arányban tartalmaz kakukkfüvet, hársfavirágot és kamillát. A kakukkfű fertőtlenítő hatású, a kamilla gyulladáscsökkentő, a hársfavirág pedig fokozza a verejtékezést. Egy kiskanálnyi teakeveréket forrázzon le vízzel, majd öt perc után szűrje le. Az így elkészült teát melegen fogyassza, lehetőleg napjában többször.

Jó tudni!

Gyógyszeres lázcsillapítás esetén a szervezet a felesleges hőtől párolgás révén szabadul meg. Ahhoz, hogy erre képes legyen, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Ha nem iszunk eleget, a lázcsillapító nem fog hatni!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek