Fáj a válla? A gyógytorna segít!

Fáj a válla? A gyógytorna segít!

A krónikus vállfájdalomnak számos oka van, a túlterhelésből eredő problémáktól a porcsérülésig. A fájdalom mellett mozgásbeszűkülés is jelentkezhet, így nem csoda, hogy az érintettek mindenféle módon próbálnak javítani az állapotukon.

Norvég kutatók publikálták korábban azt a tanulmányt, amelyben a krónikus vállfájdalom kezelési lehetőségeivel foglalkoztak. Ennek az igen gyakori problémának ugyanis számos kezelési módja ismeretes, a nem szteroid gyulladáscsökkentőktől a szteroid injekciókúráig, az ultrahangos és lökéshullámos kezelésektől az akupunktúráig.

A szakszerű gyógytorna sokat segíthet

A szakemberek konkrétan az alacsony-közepes energiájú impulzusokat alkalmazó lökéshullám-kezelés hatékonyságát hasonlították össze a felügyelt gyógytornáéval. A 104 fős kutatásban 18-70 év közötti személyek vettek részt, akik legalább 3 hónapja vállfájdalommal küzdöttek. A véletlenszerűen kialakított csoportok közül az egyik hetekig tartó lökéshullám kezeléseken, a másik felügyelt gyógytorna foglalkozásokon vett részt, és egyik csoport sem kaphatott más kezelést a szükséges fájdalomcsillapítókon és gyulladáscsökkentőkön kívül.

Fáj a válla? A gyógytorna segít!

A 6., 12. és 18. heti ellenőrzésekkor a fájdalmukat és a mozgáskorlátozottságukat kellett értékelniük egy skálán. Nyolc hét után a gyógytornás csoport 64 százaléka számolt be fájdalomcsökkenésről és szabadabb mozgásról, szemben a lökéshullámos csoport 32 százalékával. Ráadásul utóbbiaknak további kezelésekre is szükségük volt, míg a gyógytornások közül többen visszatérhettek a munkába is. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a lökéshullám terápia ne lenne hasznos, de sok esetben érdemes más kezelésekkel és a gyógytornával kombinálva alkalmazni azt.

Első a diagnózis

A vállfájdalom nagyon gyakran jelentkezik sportolóknál, megerőltető munkát végzőknél, leggyakrabban a túlerőltetés miatt. Kevesen gondolnak rá, de ezeknél a mozgástípusoknál legfontosabb lenne a megelőzés, a tudatos mozgás. Ugyanis csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató tevékenységet végezni, ha elég erősek az ott található izmok. Ha gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, jelentősen növelve így a sérülés veszélyét. Ha a vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, ajánlott a kart felkötni és bejelentkezni egy szakemberhez. Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálnak, helyi, gyorsan ható szerekkel.

Csökken a fájdalom

A krónikus, tehát hosszan tartó fájdalmak esetén is első lépés legyen az orvosi vizsgálat és a pontos diagnózis felállítása, hiszen más kezelést igényel például a Rotátor-köpeny sérülése, az ütközési szindróma, a porcsérülés vagy akár a perifériás neuropátia.

- Ha a szakorvos úgy ítéli meg, hogy már nem szükséges pihentetni a vállat, rengeteget segíthet a személyre szabott gyógytorna – hangsúlyozza Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta gyógytornász.

– Ilyenkor az illető adottságainak, állapotának, problémájának megfelelően építünk fel egy mozgássort, és a pontos kivitelezést is megtanítjuk. Persze a gyógytorna nem csodaszer, csak a kitartó, rendszeres tornáztatás hoz javulást, így a páciensnek is partnernek kell lenni, el kell szánnia magát a változtatásra. Az eredmények, a fájdalom csökkenése, elmúlása, a szabadabb mozgás azonban szerencsére sokakat meggyőz a hasznáról.


Fizioterápia vagy fizikoterápia?

A fizioterápia a természetes erők felhasználását jelenti a kezeléseknél; saját izomerő, masszázs, balneoterápia, helioterápia. A fizikoterápia viszont tisztán a fizikai erők felhasználása, ahol általában elektromosság segítségével fény, hő, vagy mechanikai energiával kezelünk. Ilyen a TENS, az ultrahangos kezelés, a lágy lézer, a lökéshullám terápia, a hullámmasszázs, a szelektív ingeráram-kezelés, stb.

Kapcsolódó írások