Ezért romlik a kismamák foga!

Ezért romlik a kismamák foga!

Számos tévhit él a köztudatban a várandósság idején végzett fogászati kezelésekről és a fogak állapotromlásáról. Pedig a terhesség nem kell, hogy oka legyen a fogromlásnak, és a szükséges kezelések legtöbbje is biztonsággal elvégezhető. Mik a legfontosabb tudnivalók?

„Általános alapelv, hogy a terhesség kritikusnak mondott első harmadában érdemes elhalasztani minden olyan kezelést és minden olyan beavatkozás, amely nem sürgős. Ez a kitétel persze vonatkozik lényegében a terhesség teljes időtartamára is” - mondta Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, szájsebész, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

Hozzátette: Azonban téves az a szemlélet, hogy a terhesség alatt semmilyen fogászati kezelést nem szabad elvégezni. Ha a kontroll során kiderül, hogy probléma van, a beavatkozás minden akadály nélkül elvégezhető.  Lehet tömést készíteni, fogat húzni, és el lehet végezni a halaszthatatlan szájsebészeti műtéteket is.

Ezért romlik a kismamák foga!

Az implantátum beültetéssel kapcsolatban érdemes megvárni a baba megszületését. Indokolt esetben azonban, például ha egy fog eltávolítása elkerülhetetlenné válik, és fontos, hogy a helyére lehetőség szerint azonnal implantátum kerüljön, akkor ezt minden gond nélkül meg lehet tenni.

„Nagyon fontos, hogy a kezeléseket mindig az előzetes mérlegelés eredménye határozza meg. Mérlegelni kell a beavatkozás fontosságát és az elmaradás kockázatát. Ezt követően az dönt, hogy mivel ártunk többet a kismamának, a kezeléssel, vagy annak elmaradásával” – hansúlyozza Czinkóczky Béla, nyomatékosan hozzátéve, hogy egyetlen dolog tilos:

Ne hagyják szenvedni a kismamákat!

Makacs tévhit, hogy a kismamáknak a fogászati kezelés alatt nem lehet a fájdalmát csillapítani. „A fogászati beavatkozásokhoz használt helyi érzéstelenítők semmilyen problémát nem jelentenek a terhesség során. Ezek a készítmények- normál dózisban- felszívódnak a szövetek között, ezért nem is kerülnek be a keringésbe, így a magzat szervezetébe sem”- világosít fel a Dr. Czinkóczky.

Egy hosszan tartó kínzó fájdalom, és az ebből adódó szenvedés sokkal több kárt okoz egy magzatnak, mint adott esetben a fájdalomcsillapítás maga.

A szakértő azt tanácsolja, a tévesen hangoztatott félelmeket figyelmen kívül lehet hagyni akkor is, ha a várandósság idején fogászati röntgenfelvételre kerül sor. Ma már a korszerű digitális röntgenkészülékeknek köszönhetően, a felvételek kockázatmentesen elkészíthetőek. A fogászati röntgenvizsgálat elvégzése- a megfelelő szabályok betartása mellett- semmilyen kóros, vagy káros megterheléssel nem jár sem a mama, sem a baba szervezetére. Ha fent van a védőkötény, biztonsággal elkészíthető a röntgenfelvétel áldott állapotban is.

A tévhitek teszik tönkre a kismamák fogait!

A legtöbb olyan probléma, amit összekötnek azzal, hogy a terhesség alatt a fogak tönkremennek, a terhesség alatt megváltozó hormonális háztartása miatt van. Ez olyan változásokat okoz a szájban, melyek egyértelműen hatással vannak a fogakra, a fogágyra, a fog tartószerkezetére. Jellemzően megfigyelhető tünet, hogy a kismamáknak gyakrabban vérzik, vagy duzzadtabb az ínye, érzékenyebbé válnak a fogaik.

A terhesgondozásnak éppen ezért is fontos része a terhesség első és harmadik harmadában a fogorvosi kontroll. A fogromlásokról, fogelvesztésekről kialakult legendák mögött éppen a tévhitek állnak, melyek miatt nem mennek el a kismamák fogorvoshoz, mondván, hogy a tünetek természetesek és úgysem lehet érzésteleníteni vagy beavatkozásokat végezni – világít rá a helyzet visszásságára Dr. Czinkóczky Béla.

Ennek következtében, és a megváltozott szájhigiénés körülmények miatt, gyakrabban alakulhat ki fogszuvasodás, fogínybetegség, fogágy gyulladás, melyek akár fogvesztéssel is járhatnak. Mindezeknek megfelelő, gondos kontroll mellett nem kell bekövetkeznie.

A megoldás prózai: a rendszeresebb és alaposabb fogápolás

Mivel megváltozik hormonháztartás, ennek eredményeként sokkal hajlamosabbak a várandós nők az ínygyulladásra és a fokozott plakk képződésre, mely további problémák kialakulásához vezethet.  „Ugyanaz a plakk mennyiség normál állapotú szájban nem biztos, hogy okoz gyulladást, vagy szuvasodást, viszont egy kismama esetében ilyen problémákat idézhet elő. Tehát ebben az időszakban a fogak fokozott tisztántartása nagyon fontos tényező. Meg kell tanulni, hogy a száj és a fogak fokozott gondozást, odafigyelést igényelnek ilyenkor, egészen addig, amíg vissza nem áll a hormonális háztartás a terhesség előtti állapotba”- figyelmeztet a szakember.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek