Ezért ne szedjen antidepresszánst terhessége alatt!

Ezért ne szedjen antidepresszánst terhessége alatt!

Akár 87 százalékkal is növelheti az autizmus kialakulásának esélyét, ha az anya a terhesség alatt antidepresszánsokat szed – írja az MTI egy kanadai kutatásra hivatkozva. A kockázat tehát magas, különösen annak tükrében, hogy a terhes nők 6-10 százaléka receptre íratja fel az antidepresszánsokat, hogy ezzel kezeljék a terhesség alatti depressziójukat.

A kutatók csaknem 150 ezer anya életét követték nyomon Quebec államban, a fogantatástól a gyerekek tízéves koráig. A tanulmány vezető szerzője, Anick Bernard, a Montréali Egyetem professzora megjegyezte, hogy az autizmust kiváltó okok többségét továbbra sem ismerjük, de komoly kockázati tényezőt jelenthet a depresszió és a szegénység, az anya kora, illetve az, ha a családban korábban már előfordult autizmus.

A legfrissebb eredmények ezenfelül azt mutatják, hogy a második és harmadik trimeszterben szedett, a szerotoninszintet szabályozó antidepresszánsok csaknem megduplázzák az autizmus kialakulásának esélyét a születendő gyermekeknél.

Ezért ne szedjen antidepresszánst terhessége alatt!

A vizsgált mintában összesen 1054 olyan gyereket találtak, akiknél tízéves koruk előtt, átlagosan négy és fél éves korban autizmust diagnosztizáltak, ami a teljes minta 0,72 százaléka. A tanulmány felidézte, hogy 1966-ban tízezer gyermekből négynél diagnosztizáltak autizmust, de mára ez az arány tízezerből százra, 1 százalékra emelkedett. A kutatók ugyanakkor azt sem zárták ki, hogy a növekedésről a diagnosztikai módszerek javulása tehet.

Bernard professzor megjegyezte: mivel a szerotoninszintre ható antidepresszánsokat széles körben alkalmazzák, nagyon fontos minél többet tudni ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásairól.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek