Ezért lehet életveszélyes az influenza

Ezért lehet életveszélyes az influenza

Kezdődik az igazi járványszezon - honnan tudjuk, hogy influenza-e, ami miatt beteg valaki, vagy valami más? Az nem mindegy, mitől esünk ágynak?

Alapjában véve, ha csupán folyik az orrunk vagy köhögünk, lázasak vagyunk és nyomorultul érezzük magunkat, akkor majdhogynem mindegy lenne, milyen vírus vagy baktérium okozta a megfázásunkat. Ha azonban nem kapunk levegőt, a lázunk 40 fok közelébe kúszik, ha erős fájdalmaink vannak, ha nem vagyunk magunknál, akkor bizony orvosra van szükség, hogy a megfelelő kezelést elő tudja írni.

Influenza esetén szinte csak a tünetek enyhítése, az ágynyugalom és a várakozás marad, hogy a szervezet legyőzze a betegséget – míg bakteriális fertőzésnél az orvosnak hatékony antibiotikumok állnak rendelkezésére, hogy a gyógyulást jelentősen meggyorsítsák. Persze az az igazság, hogy a két legsúlyosabb, hetekig tartó szövődményekkel, végletes esetben halállal járó betegséget (influenzát és tüdőgyulladást) egy pár perces procedúrával megelőzhetjük.

Hogyan ne legyünk influenzások?

A leghatékonyabb módja, ha nem találkozunk senkivel, és olyan tárgyak sem kerülnek be hozzánk, amelyeket esetleg influenzásként megfogdosott valaki. Ha ez nem megoldható – és a válaszban eléggé biztos vagyok – akkor egyetlen bizonyított megelőzési módszer van: a védőoltás.

- A Magyarországon elérhető influenza elleni vakcinák egyike sem tartalmaz élő vírust, csak az elölt vírusokból kinyert antigéneket, amelyek az influenzavírussal szembeni immunitás kialakításáért felelősek. A védőhatás kb. 2 hét alatt alakul ki, ezért akár még januárban is lehet oltani, bár jobb lett volna, ha mostanra mindenki védett lenne – hívja fel a figyelmet dr. Mucsi János, gödöllői tüdőgyógyász. - Magyarországon évente körülbelül egymillió ember kapja meg az influenza elleni oltásokat, javarészt októberben, novemberben. Kevesen tudják, de az újszülöttek és a várandós kismamák különösen nagy veszélyben vannak: utóbbiaknál gyakrabban alakul ki súlyos, az influenza által okozott tüdőgyulladás, amelynek a halálozása akár 80 százalék is lehet. Az influenzával járó igen magas láz koraszülést és vetélést okozhat. Éppen ezért a terhességet tervező nőket már októberben, a várandós kismamákat pedig még az influenzajárvány kitörése előtt, a terhesség 2. és a 3. trimeszterében be kellene oltani. Ez azért is hasznos, mert az újszülötteket (akik január és március között, az influenzaszezonban még nem töltik be a 6 hónapos kort) féléves korukig még nem lehet beoltani influenza ellen, csak az oltott édesanyától a köldökzsinóron keresztül kapott ellenanyagok révén megszerzett passzív immunitás védi őket, illetve az, ha olyanokat engednek a gyermekek közelébe, akik egészségesek, illetve akik időben megkapták az influenza elleni védőoltást – tette hozzá dr. Mucsi János.

Ezért lehet életveszélyes az influenza

És ha nem vírus okozza?

Ágynak dönthet minket egy bakteriális fertőzés is, és a beteg szempontjából – enyhébb nyavalya esetében – ez mellékes is: ágynyugalommal, türelemmel, bőséges folyadékfogyasztással, a tünetekre ható szerek használatával elmúlik ez is. Ha azonban határozottan beazonosítható helyen jelentkezik fájdalom (például a légcsőben, mellkasban, torokban, arcüregben), ha a váladék sűrűvé, színessé és sötétebbé válik, ha a lázas állapot nem enyhül, ha a beteg általános állapota romlik, az illető nem kap levegőt, akkor a fertőzés gyógyszeres kezelést igényelhet – irány a háziorvos!

Sajnos épp az influenzára jellemző, hogy szövődményeként tüdőgyulladás alakulhat ki. - A tüdőgyulladás megelőzésében éppen ezért kiemelkedő szerepet játszik az influenza elleni védőoltás is, hiszen, ha sikerül megelőznünk az influenzás megbetegedést, akkor annak a szövődményeit is kivédtük – hívja fel a figyelmet dr. Mucsi János, aki hozzátette: az influenza elleni vakcinát minden évben mindenkinek meg kellene kapnia, a tüdőgyulladás elleni vakcinát pedig életében legalább egyszer.

Az influenza tünetei

Hirtelen jelentkezik! Elsősorban magas láz, rossz közérzet, fejfájás, végtag- és izomfájdalom jellemzi, esetleg hányás, hasmenés jelentkezhet; az orrfolyás, köhögés azonban kevésbé jellemző.

Kéky Kira

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek