Ezért féltékenyek egymásra a nők

Ezért féltékenyek egymásra a nők

Egy friss tanulmány szerint a nők is képesek kiszagolni, mikor ér a másik nő a peteérés fázisába, ekkor pedig sokkal nagyobb fenyegetésnek tekintik, mint a hónap többi napján.

Nem csak a hölgyek kóros féltékenységének köszönhető, hogy néhány nőt potenciálisan vetélytársnak tekintenek, még akkor is, ha az meg sem közelítette a szeretett férfit – ahogy az emberi faj hím tagjai, úgy a nőstények is észreveszik, ha az adott nő éppen termékenységi ciklusának csúcsán áll, és automatikusan nagyobb fenyegetést lát benne, mint a nem ovuláló társaiban.

A Biology Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik magas ösztradiolszinttel rendelkeznek, képesek felismerni a peteérés közeledtét egy másik nőn – és egyúttal nagyobb fenyegetésnek is tekintik őt a párválasztás harcában. A svájci Berni Egyetem kutatói 160 nőt vontak be az ezt vizsgáló kutatásba – fényképeket mutattak nekik ugyanarról a nőről a termékenységi ciklusa csúcsán, és a ciklus más szakaszában. Az alanyoknak meg kellett mondaniuk, melyik verziót tartják szebbnek – persze nem tudták, melyik fotó mikor készült.

Ezért féltékenyek egymásra a nők

A második kísérletben 60 nőnek ugyanezeket a képeket mutatták meg, azzal a különbséggel, hogy most azt kérdezték tőlük: melyiküktől féltenék jobban életük párját. A második szakaszban a válaszadók hormonszintjét is megmérték, hogy kimutathassák az ösztradiolszintjüket.

A két kutatás kimutatta, hogy a nők általános esetben nem képesek megállapítani külsőről, hogy mikor van a másik nőnek peteérése, viszont akkor, ha magas az ösztradiolszintjük, ösztönösen érzik, ki jelenthet nagyobb fenyegetést a kapcsolatukra.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek