Ezek a tünetek Crohn-betegséget jelezhetnek
A bélrendszer krónikus gyulladásos betegsége, mely elsősorban a vékonybél és vastagbél gyulladásával jár, de a tápcsatorna bármely szakaszát érintheti a szájtól a végbélig.
Mi okozza?
Kialakulásának pontos oka nem ismert, összetett etiológiájú megbetegedés. Genetikai és immunológiai tényezők, környezeti faktorok, valamint bizonyos mikrobiológiai eltérések játszanak szerepet kialakulásában.
Milyen tünetek kapcsán gondoljunk rá?
A Crohn-betegség tünetei lehetnek enyhébbek vagy súlyosabbak. Kórlefolyása általában hullámzó, nyugvó fázisok és fellángolásokkal járó időszakok váltogathatják egymást.
A kivizsgálás menete
A vérvizsgálat, hasi ultrahang mellett a pontos diagnózis felállításához endoszkópos és egyéb képalkotó vizsgálat elvégzése is szükséges. A vastagbéltükrözés során egy flexibilis eszközzel az egész vastagbél és a vékonybél utolsó szakaszának vizsgálata történik, szövettani vizsgálatra mintavétel is történik. A CT vagy MR vizsgálat során a vékonybél kontrasztanyagos feltöltésével a betegség kiterjedése, a meglévő szűkületek és sipolyok diagnosztizálhatók.
A kezelés
A Crohn-betegség egy krónikus, élethosszig tartó betegség, mely rendszeres gasztroenterológiai gondozást igényel. Elsősorban gyógyszeres kezelés és étrendi megfontolások szükségesek a gyulladás csökkentése és a tünetmentesség elérése érdekében. Bizonyos esetekben műtéti beavatkozás elkerülhetetlen.
dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológust
Budai Allergiaközpont
Tünetek
- hasmenés
- hasi fájdalom, leginkább jobb alhasi régióban
- láz, hőemelkedés
- fáradtság
- fogyás
- felszívódási zavar
- sipolyok, tályogok
A gyomor-és bélrendszeren kívüli tünetek:
- ízületi betegségek,
- szemgyulladás,
- bőrbetegségek,
- epe- és vesekövek
- májbetegség
Étkezési tanácsok
Ételkészítési eljárások közül részesítsük előnyben a főzést, párolást, gőzölést, grillezést, roston sütést, sütőpapírban, sütőzacskóban sütést. Sűrítésre rántás helyett a habarást, hintést, száraz rántást válasszuk. Minden nap fogyasszon zöldségfélét és gyümölcsöt is. Energia pótlásához célszerű az ételek dúsítása sovány tejporral, reszelt sajttal, tojással, kefirrel, joghurttal, tápszerrel.A napi egy-kétszeri bőséges táplálkozás helyett inkább a napi öt-hatszori mértékletes étkezést válassza!
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

