Ez történik az agyunkban, amikor szakítunk

Ez történik az agyunkban, amikor szakítunk

Amerikai kutatók feltérképezték, hogy egy fájdalmas szakítás az agy mely szektorait hozza mozgásba.

Az Einstein Orvosi Főiskola idegkutatója, Lucy Brown az emberi agy romantikus eseményekre adott reakcióit tanulmányozta – megállapította, hogy egy szakítás azért viseli meg jobban az emberi szervezetet, mint mondjuk egy barát vagy közeli ismerős elvesztése, mert sokkal szorosabban ivódik be az agyunkba, mint a nem romantikus kapcsolatok.

Gyakorlatilag az agyunk olyan fontosnak fogja fel a romantikus kapcsolat megtartását, mint a szervezetünk alapvető, túléléshez elengedhetetlen szükségleteinek a kielégítését.

Ez történik az agyunkban, amikor szakítunk

Fájdalom szempontjából egyáltalán nem számít, mennyi ideig voltunk együtt az exünkkel: egy szakítás, ha az érzelmek még mindig erősek voltak, a szerelem első, rózsaszín ködös fázisába juttat vissza bennünket.

Igazán extrém esetekben egyébként szó szerint belebetegedhetünk egy szakításba: létezik az összetört szív szindróma (takotsubo-kardiomiopátia), amely során a testünket ért sokk és stressz miatt a szívünk megduzzad és elgyengül – ebbe akár bele is lehet halni. Ez szerencsére csak nagyon ritkán jelentkezik, és bár embertől függő, átlagosan maximum két év alatt bárki túl tud lépni egy szakításon, bármilyen fájdalmas volt is.

Olvasson még többet a szakítás tudományáról az origo.hu oldalán.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek