Ez okozhatja a szülés utáni depressziót

Ez okozhatja a szülés utáni depressziót

Állatokon végzett kísérletek összefüggést mutattak ki a terhesség alatti stressz és a későbbi szülés utáni depresszió között, méghozzá azért, mert a szakértők szerint a stressz úgy változtatja meg az agy működését, hogy az a későbbiekben is hatással van - írja a 24.hu a Science Daily alapján.

A cikkben leírják, hogy az Ohio Állami Egyetem kutatói már évek óta tanulmányozzák az agyműködést a posztpartum depresszió alatt, de nem emberi anyákban, hanem patkányokban: azzal kísérleteztek, hogy vemhesség alatt komoly stressznek vetették alá őket, aztán megfigyelték, hogyan működik az agyuk az utódaik világra hozása után. A krónikus stresszről korábban is tudták már, hogy a szülés utáni depresszió egyik előjele, de eddig nem volt egyértelmű, mi is az összefüggés.

Ez okozhatja a szülés utáni depressziót

A stresszről tudjuk, hogy gyulladást okoz az agyban, erre a gyulladásra pedig a szervezet immunválaszt ad. A stresszes állatoknál deggyulladásra utaló jeleket fedeztek fel, az immunválasz viszont a test többi részében nem volt aktív. Az elmélet bizonyításáhozmég további kísérletekre lesz szükség.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek