Ez nem hiszti! A menstruációs zavarról

Ez nem hiszti! A menstruációs zavarról

A menstruációs ciklus nagyon változatos lehet, vannak nők, akik két nap alatt túlesnek rajta, de olyanok is, akik már napokkal előtte kellemetlenül érzik magukat miatta, majd egy hétig szenvednek. A ciklus zavara komoly betegséget is jelezhet, ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatni az okokat. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza adott választ kérdéseinkre.

A női hormonális rendszer egyik legfontosabb szerve a petefészek, ebben a páros szervben fejlődnek a petesejtek. A petefészek ciklikusan működik, kb. havonta szabadul ki belőle az érett, megtermékenyítésre alkalmas petesejt. A ciklus elején ösztrogén (tüszőhormont) termelődik, a petesejtek kiszabadulása után pedig progeszteron (sárgatesthormont). A menstruációs ciklus nagyon változatos lehet, nincs két egyforma nő. Egyeseknél csupán két napig tart, másoknál egy hétig jelentkezhet 21 vagy 35 naponként is. Az is normálisnak számít, ha egy-egy életszakaszban kissé változik, például a megszokott 28 nap helyett 30 napra jelentkezik. Erőssége, mennyisége szintén változhat (átlagosan 4-5 nap alatt ürül kb. 50-80 ml), ám ha rendszertelen, ha fájdalmas, ha túl ritka vagy túl sűrű, esetleg elmarad, érdemes nőgyógyászhoz és/vagy endokrinológushoz fordulni. A menstruációs zavarokat okozhatja (öröklött) hormonális zavar, anyagcsere-betegség, gyulladás, autoimmun betegség, előzetes citosztatikus- vagy sugárkezelés, műtét vagy a petefészek működését irányító agyalapi mirigy működési zavara.

Menzesz-tény

 • a menstruációs ciklus első napja a vérzés 1. napja
 • a 21 és 35 nap közötti ciklus normálisnak számít (vérzéstől következő vérzésig)
 • átlagosan 4-5 napig tart
 • mennyisége az első 1-2 napon a legtöbb
 • egy alkalommal kb. 50-80 ml vér távozik
 • hazánkban 12,6 éves korban jelentkezik az első menzesz
 • egy nő élete során kb. 480-szor menstruál (mínusz a terhességek)
 • menzesz alatt szabad sportolni, bár a teljesítőképesség csökkenhet

Gondok menzesz előtt és alatt

Sok nőt érint a premenstruációs szindróma (PMS), amely a menstruáció kezdete előtti 5-10 napban jelentkezik. Kiváltó oka lehet stressz, hormonális zavar, de akár rossz életviteli szokások is. Az érintett nők ötödénél olyan erősek a tünetek, hogy orvosi kezelés válhat szükségessé. Tizedüknél olyan szélsőséges állapotokat okoz, hogy külön betegségként, premenstruációs dysphoric zavar (PMDD) néven kezelik.

Ez nem hiszti! A menstruációs zavarról

A PMS tünetei

 • hangulatingadozás, ingerlékenység
 • depresszió, szorongás
 • folyadék-visszatartás
 • puffadás
 • mellérzékenység
 • éhség, cukor utáni sóvárgás
 • fej- és hátfájás
 • hőhullámok
 • alvászavar
 • libidócsökkenés

Szintén általános problémának számít a menstruációs fájdalom, amely főként a menzesz első két napjára jellemző. Kamaszoknál és szülés előtt állóknál általában intenzívebbek a hasi görcsök, illetve a kismedencei fájdalom, néhány óra alatt megszűnhetnek, de akár egy napig is eltarthatnak, és hányinger, émelygés, fejfájás kísérheti őket. A kellemetlen érzést valójában a méh összehúzódását és a nyálkahártya leválását elősegítő vegyület okozza, de szervi probléma is állhat a háttérben. Enyhe fájdalom esetén a mozgás vagy a pihenés segíthet, és nem szteroid gyulladásgátlók és fájdalomcsillapítók is alkalmazhatóak, ezekből recept nélkül is vásárolhatunk a patikákban. Súlyos esetben a nőgyógyász írja fel a megfelelő gyógyszert, illetve a fogamzásgátló tablettát.

Rövid, hosszú, normális

Vérzészavar előfordulhat fiatal és idősebb korban is, olykor a hormonális rendszer működése okozza, de állhat a probléma hátterében valamilyen szervi elváltozás (gyulladás, ciszta, daganat). A túl gyakori vérzés hosszú távon vérszegénységhez vezethet, ezért mielőbb érdemes kideríteni az okát. A túl ritka vérzést a legtöbbe esetben hormonális eltérés okozza, főként akkor jelent problémát, ha hátráltatja a teherbeesést. Átlagosnál bővebb vérzés jelentkezhet daganat, polip, gyulladás, esetleg a méhnyálkahártya túlburjánzása miatt. Bármelyik állapot köztes vérzést is okozhat.

Amenorreáról beszélünk, ha több mint három hónapig nem jelentkezik menstruáció. Ez kamaszkor előtt, terhesség és szoptatás közben, valamit a változókor bekövetkeztével természetesnek tekinthető, egyéb esetben azonban kórosnak számít.

A diszmenorrea a menstruáció zavarát jelenti, ha túl ritka, túl gyakori, túl rövid, túl kevés, illetve túl hosszú a menzesz. Az is gondot jelezhet, ha sok vérzéssel jár, ha rendszertelen, vagy ha a ciklus közepén erős vérzés fordul elő, esetleg nagyon erős, görcsös fájdalommal jár a vérzés.

Ha tíz éves kor előtt megjelennek a női alkati jellegzetességek, túl korai nemi érésre lehet gyanakodni, ekkor az agyalapi mirigy működési zavarát vizsgálják. Ha azonban késői kamaszkorig nem jelennek meg a nőies jegyek, és nem történik meg az első menstruáció, késői nemi érésről lehet szó, melyet az agyalapi mirigy hormontermelésének zavara okozhat, illetve más betegség, táplálkozási zavar (anorexia nervoza, bulimia), testi vagy lelki stresszhatás (pl. élsportolóknál).

Normális állapotnak tekintjük, ha a klimax a menstruációs ciklus változását okozza, ám ha ez az állapot túl hamar, 40 éves kor előtt bekövetkezik, menopausa praecox nevű betegséget diagnosztizál az orvos. Ekkor jellemzően elmarad vagy ritkul a menstruáció, hőhullámok jelentkeznek, erős izzadás tör rá a betegre, depresszió és szorongás is előfordulhat.

Nőgyógyász vagy endokrinológus?

Ha bármilyen kóros állapotra gyanakszik az orvos, a fizikális vizsgálat után valószínűleg vérvizsgálatot, illetve a kismedence és az agyfüggelék ultrahangos vagy más képalkotó vizsgálatát rendeli el. Szükségessé válhat szövettani mintavétel, illetve tenyésztés is. A vérvizsgálat eredményei megmutatják, hogy a petefészek hormonjai, illetve az agyalapi mirigy hormonjai megfelelő mennyiségben termelődnek-e. A diagnózis felállítása után az orvos elrendeli a megfelelő terápiát, amely lehet egyszerű hormonpótlás, vagy a ciklus beállítását célzó fogamzásgátló tabletta átmeneti szedése. Szükség lehet a stressz csökkentésére és életmód-változtatásra (pl. a szénhidrát-fogyasztás szabályozására), de van, akinél a rendszeres sport hozza meg a gyógyulást. Egyes esetekben elkerülhetetlen az egyéb gyógyszeres kezelés, illetve szervi elváltozás esetén a műtét.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek