Ez az, amit még a ráncoknál is jobban utálunk!

Ez az, amit még a ráncoknál is jobban utálunk!

A megkérdezett nők csaknem feléről derült ki, hogy mániákusan foglalkoztatja őket a pórusaik mérete, harmaduk pedig a ráncoknál is jobban utálja őket. Sokan a közösségi médiát, az alkoholt és a lábborotválást is feladnák azért, hogy szűkebb pórusokkal élhessenek.

2014.06.13

Az egyesült államokbeli kutatásban résztvevők kis híján fele érzi úgy, hogy a bőrének pórusai túl nagyok, és hajlandóak lennének óriási áldozatot hozni a méretük csökkentéséért. 23 százalékuk egy éven keresztül nem inna alkoholt, 17 százalék elkerülné a közösségi médiát, 11 százalék pedig felhagyna a lábborotválással – bizonyosodott be az eredmények alapján, amelyeket a Harris Poll elemzett a L’Oreal Paris megbízásából.

A hölgyek csaknem harmadát – 28 százalékukat – jobban aggasztotta a pórusaik mérete, mint a ráncaik. A bőrgyógyászok ennek nyomán megalkották a „porexia” kifejezést azokra, akik megszállottan foglalkoznak a verejtékmirigyeik méretével.

Ez az, amit még a ráncoknál is jobban utálunk!

A mánia korán kezdődik, hiszen a résztvevők 21 százaléka nyilatkozta, hogy 15 és 20 éves kora között kezdte észlelni a pórusainak méretét. 10 százalékukat annyira zavarta a probléma, hogy elkerülte a „selfie” típusú portrék készítését, 19 százalékuk pedig bevallotta, hogy utólag szerkeszti a fotóit a bőrhibák eltüntetésének érdekében.

Egy átlagos felnőttnek megközelítőleg ötmillió pórus van a testén, s ebből 20 000 csak az arcán. A megkérdezettek 13 százalékának legalább heti hét alkalommal eszébe jut a pórusméret problémája.

Noha a méretet nagyban meghatározza a genetika; a faggyú, a piszok és az elhalt hámsejtek felhalmozódása a pórusok eltömődéséhez vezethet. A napfény okozta károsodás és a pattanások nem megfelelő kezelése is növelheti a méretüket.

Dr. Debra Jaliman elmondta a Huffington Post című lapnak, hogy az A-vitamin és retinoltartalmú készítmények optikailag csökkenthetik a pórusok méretét, fizikailag azonban nem. Erre vényköteles gyógyszerek képesek ugyan, ám csak időlegesen.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek