Ez a hosszú élet titka! - A világ legöregebb embere szerint

Ez a hosszú élet titka! - A világ legöregebb embere szerint

A világ legidősebb embere, Misao Okawa nemrégiben ünnepelte a 116. születésnapját. Amikor a jeles alkalomból megkérdezték tőle, mi a hosszú élet titka, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres mozgás hangsúlyozása helyett csupán két dolgot említett: „szusi és alvás”.

2014.03.05

A japán hölgy, akinek élete három évszázadon nyúlik keresztül, háromszor eszik naponta, illetve törekszik az éjszakánkénti nyolc óra alvásra. A négyszeres nagymama és hatszoros dédnagymama ugyanakkor az olajos halak fogyasztásának, például a makrélának a fontosságát is kiemelte. Mindennek köszönhetően csak 18 évvel ezelőtt, 98 esztendősen került otthonba.

Ez a hosszú élet titka! - A világ legöregebb embere szerint

„Ragaszkodik a kedvenc ételéhez, a szusihoz. Főleg makrélához ecetes párolt rizságyon. Havonta legalább egyszer ezt kapja” – magyarázta Tomohito Okada, a Kurenai idősek otthonának vezetője a brit Telegraph lapnak.

A háromgyermekes Misao özvegy, férje, Yukio 1931-ben halt meg. Elsőszülőtt fia 94 éves, lánya pedig 92. Azután lett ő a világ legidősebb embere, hogy honfitársa, Jiroemon Kimura 116 évesen jobblétre szenderült 2013. június 12-én.

Tavaly augusztusban egy bolíviai őslakos, Carmelo Flores Laura azt állította, hogy nemrég töltötte be a 123. életévét a hagyományos andoki étrendnek hála. Ez sok quinoa, gomba és kokacserje fogyasztását jelenti, de Carmelo szerint a sok séta és az alkohol is jót tesz az egészségnek. Mivel azonban Bolíviában csak 1940-ben rendszeresítették a hivatalos születési anyakönyvi kivonatot, nem lehetett bizonyítani a szavait – hiába tanúskodik egy keresztlevél arról, hogy 1890. július 16-án látta meg a napvilágot.

A Guinness világrekord ezért Okawa asszonyé, aki eredeti dokumentummal tudja bizonyítani születésének idejét. Úgy tűnik azonban, hogy az egészséges táplálkozás nem minden a hosszú élethez. „Imádom a bacont, legszívesebben minden étkezéshez ennék belőle” – nyilatkozta Misao a helyi KRBC tévécsatornának.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek