Évek óta halott férjétől születhet gyermeke egy olasz nőnek

Évek óta halott férjétől születhet gyermeke egy olasz nőnek

Engedélyezték egy 50 éves olasz nőnek, hogy beültessék neki évekkel ezelőtt lefagyasztott petesejtjeit, noha férje, akinek hímivarsejtjeivel annak idején a petesejteket megtermékenyítették, már hosszú ideje halott – írja az MTI.

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint az erről szóló döntést évekig tartó jogi csatározás után hozta meg a bolognai bíróság, amely utasította a nőt kezelő klinikát, hogy azonnal ültesse be az 1996-ban mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott embriókat.

Évek óta halott férjétől születhet gyermeke egy olasz nőnek

Az 50 éves nő annak idején már átesett beültetésen, de az embriók nem tapadtak meg. Férje halála után hiába akart újabb kísérletet tenni, a klinika megtagadta a beültetést, értelmezésük szerint ugyanis a törvény azt mondja, ahhoz mindkét szülőnek életben kell lennie.

A bíróság azonban nem így ítélte meg, indoklásul pedig azt hozta fel, hogy a szóban forgó törvény 2004-ben lépett hatályba, az embriókat viszont korábban fagyasztották le, így az asszony esetére nem vonatkozik a jogszabály.

Az erősen katolikus Olaszországban vannak érvényben Európa legszigorúbb törvényei a mesterséges megtermékenyítésre vonatkozóan. Ezért egyre több gyermektelen pár költözik külföldre, hogy ott próbálkozzon, ahol kevésbé bonyolult a szabályozás.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek