Étkezés előtt vagy után? - Gyógyszerhatás

Étkezés előtt vagy után? - Gyógyszerhatás

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész figyelmeztet arra, hogy az orvosságot éhgyomorra, egy vagy két órával az étkezés előtt vegyük be, máskor pedig épp fordítva, étkezés közben, vagy étkezést követően kell bevenni.

Az elfogyasztott táplálék mennyisége és minősége a legtöbb esetben befolyásolja a szervezetbe jutó gyógyszerek felszívódását, lebomlását, kiürülését, a gyógyszerhatás erősségét, stb. A gyógyszerek pedig - különböző módon és mértékben - hatással lehetnek a tápanyagok felszívódására és hasznosulására.

Gyógyszerek hatása a táplálkozásra (Néhány példa, a teljesség igénye nélkül)

  • Számos gyógyszer mellékhatásként okozhat hányingert, hányást - pl. a daganatos betegségek gyógyszerei, néhány antibiotikum -, s ezzel befolyásolhatják a táplálékfelvételt.

  • Máskor étvágytalanság, például szív- és keringésre ható szerek mellékhatása csökkentheti az evési kedvet, de az is előfordulhat, hogy megváltozik az ízérzésünk, például egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése idején. Néha kellemetlen fémes ízt is érezhetünk a szájunkban, s ez természetesen ronthatja az étvágyat.

  • Ezzel ellentétesen néhány gyógyszer, például a depressziós betegek kezelésére használt szerek némelyike étvágynövelő hatású, s ez a hatás fokozott táplálékfelvételt, esetleg súlygyarapodást is eredményezhet.

  • Befolyásolhatják a gyógyszerek a tápanyagok felszívódását is a tápcsatorna mozgásainak növelése (hashajtók) vagy csökkentése útján. Ha a béltartalom áthidalási idejét a hashajtók megrövidítik, csökkenhet a felszívódás.

Az étkezés befolyása a gyógyszerhatásra

Véralvadást gátló kezelés esetén a nagy K-vitamin-tartalmú élelmi anyagok (ilyenek a sötétzöld levelű zöldségek: a spenót, a kelkáposzta, a petrezselyem, rajtuk kívül a zöldbab, az uborka, a szója, stb.) fogyasztását nem javasolják, mert a K-vitamin-bevitel csökkenti a gyógyszerhatást.

Étkezés előtt tanácsos bevenni azokat az orvosságokat, amelyek felszívódását a gyomor-sósav és/vagy az emésztőnedvek csökkenthetik (ilyen lehet néhány antibiotikum), azokat pedig, amelyek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, inkább étkezés közben, vagy étkezés után jó bevenni.

Étkezés előtt vagy után? - Gyógyszerhatás

Természetesen a nagyobb táplálékmennyiség késlelteti és elnyújtja a gyógyszer felszívódását. Fájdalomcsillapításnál az is fontos lehet, hogy gyorsan csökkenjen a fájdalom; ilyen esetben jobb, ha nem tele gyomorba kerül a gyógyszer.

Néha az sem mindegy, mivel vesszük be a gyógyszert. Ha vasat szedünk, a legjobb, ha gyümölcslével vesszük be, mert a gyümölcsben levő C-vitamin a vas felszívódását elősegíti, míg más tápanyagok (például a tejben lévő kalcium) gátolják.

Az élvezeti szerek közül a kávé és a tea növeli a kalciumürítést, s csökkenti például a vas felszívódását.

Az alkohol gyógyszerekkel történő együttes fogyasztása veszélyes, mert módosíthatja a gyógyszerhatást. (A nyugtatók hatását ellenőrizhetetlen mértékben növelheti.)

Néhány tápanyag nagyobb dózisban terápiás hatású lehet

A nikotinsavnak vérzsírszint-csökkentő hatást tulajdonítanak, a B6-vitamint pedig hányinger, illetve hányás csillapítására is használják.

A tápláltsági állapot is befolyásolhatja a gyógyszerhatást

A leromlott szervezetű, alultáplált betegeknél és az elhízottaknál egyaránt módosulhat a gyógyszerhatás erőssége. Beteg emberek gyógyszerelését az alapbetegség is befolyásolja. (Vesebetegeknél a gyógyszer kiürítése elhúzódóbb lehet, májbetegség esetén pedig bizonyos gyógyszerek ronthatják a májműködést.)

Ne szedjünk feleslegesen gyógyszereket, ha szükség van rájuk, hangoljuk össze az étkezéssel.

Dr. Barna Mária, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek