Ésszel iszom! Terhes nők és az alkohol

Ésszel iszom! Terhes nők és az alkohol

Elindult az első, országos, magzati alkoholszindrómáról szóló előadássorozat hazai védőnők számára. Az országszerte 18 városba eljutó ismertető és oktató programot Dr. Simich Rita, a LÉTRA (Létbiztonság, Életminőség, Tanulás, Rehabilitáció, Alternatíva) Alapítvány egészségfejlesztési szakreferense állította össze a Dreher Sörgyárak Ésszel iszom! programjának támogatásával. Az előadások célja, hogy a védőnők elsajátítsák azokat az ismereteket és technikákat, amik mindenképp szükségesek az állapotos nők megfelelő informálásához.

Arra, hogy mennyi alkohol fogyasztható a terhesség alatt biztonságosan, nincs pontos adat, ezért állapotos nőknél javasolt az alkohol teljes elhagyása, vagy egy előzetes orvosi konzultáció.

Amikor egy állapotos nő alkoholt iszik, az bekerül a véráramba, a placentán át egyenesen a magzat vérébe. Ez hatással lehet a magzat fejlődésére és számos születési rendellenességet is okozhat. A legveszélyesebb időszak a terhesség korai szakasza, de a későbbi szakaszokban fogyasztott alkohol is károsan befolyásolhatja a magzat növekedését. Az erős és rendszeres alkoholfogyasztás apai részről is okozhat problémát.

„A terhesség alatti alkoholfogyasztással nem csak a saját életünket, de születendő gyermekünk életét is veszélyeztetjük. Szeretnénk felkészíteni a hazai védőnőket, hogy a várandós családoknak minden szükséges információt át tudjanak adni a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeiről” - mondta el a téma szakértőjeként Dr. Simich Rita.

Ésszel iszom! Terhes nők és az alkohol

A Létra (Létbiztonság, Életminőség, Tanulás, Rehabilitáció, Alternatíva) Alapítvány célja az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés, szociális területeken a szakemberképzés elősegítése.

A védőnői program Hatvanban indult, az első előadásokon eddig közel 250 védőnő vett részt, a sorozat utolsó állomása Budapesten lesz. A védőnők nem csak a helyi kismamákat érik el, hanem a körzetükhöz tartozó iskolákba is eljutnak, így idejében átadhatják a szükséges ismereteket, hisz a megelőzés a legfontosabb cél.

Az egészséges, nagykorú emberek számára az alkohol tartalmú italok mértékletes fogyasztása jól összeegyeztethető a kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal. Sokan nincsenek tisztában az alkoholfogyasztás alapvető szabályaival, az ahhoz tartozó felelősséggel, a mikorral, a hollal és a hogyannal. Magyarország legnagyobb sörgyártójaként feladatunknak érezzük, hogy a felelős alkoholfogyasztás érdekében a lehető legtöbb információt nyújtsuk a fogyasztóinknak. Erre épült az Ésszel iszom! projektünk, melynek egyik programja a magzati alkoholszindróma megelőzésére keresi a megoldást" - mondta Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak szenior vállalati kapcsolatok specialistája.

A Dreher Sörgyárak Ésszel iszom! programja összetetten foglalkozik a felelős alkoholfogyasztással. Ennek keretein belül támogatják a védőnőknek szóló előadássorozatot, együttműködnek a Veszprémi Rendőrséggel a biztonságos közlekedés fontosságát hirdetve és saját felületeiken, programjaikon is kiemelt hangsúlyt fektetnek a kulturált alkoholfogyasztás népszerűsítésére.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek