Esni, kelni, fájni…

Esni, kelni, fájni…

A jégen, havon való siklás semmihez sem hasonlítható, szabadon suhanhatunk, s érezzük, hogy legyőzzük a hideget, a zord időjárást… Fantasztikus érzés! Ám szinte kivédhetetlen az esés: és ekkor gyakoriak a kisebb-nagyobb sérülések.

Ha az izmaink, ízületeink nincsenek felkészülve a téli sportokkal járó - gyakran igen különleges - mozgásformákra, akkor könnyen kezdhetjük vagy fejezhetjük be idejekorán sérüléssel a szezont. Még az amatőr, csupán évente 1-2 hetet síelők, korcsolyázók körében is elég nyilvánvaló, hogy igen fontos a bemelegítés, amely ‒ ha jól végezzük – segít elkerülni a hirtelen terheléskor könnyen kialakuló húzódásokat, rándulásokat. Ha mégis bekövetkezik a baj, és láthatóan nincs szükség orvosi ellátásra (nincs törés, repedés, seb), akkor a fájdalmak kezelésére hasznosak lehetnek a különböző gyulladáscsökkentő és egyben fájdalomcsillapító krémek, melyeket naponta többször is használhatunk.

Kencét gyorsan!

A krémek a felületi kezelésre jók, az intenzív, hirtelen előálló fájdalom csillapítására alkalmasak, de a hosszan fennálló, esetleg állandósuló fájdalom csökkentésére csak akkor használjuk ezeket, ha ezt orvos írja elő. A krémek arra is jók, hogy a korai stádiumban lévő, kisebb ízületi sérülés, kisebb izomhúzódás elhatalmasodását megakadályozzák. Előnyös tulajdonságuk az is, hogy mivel helyileg hatnak, így felszívódásukhoz nem veszik igénybe az emésztőrendszert. Akkor a leghatékonyabbak, ha a probléma forrása a bőrfelülethez közel van. Viszont annyiféle fájdalomcsillapító és esetleg gyulladáscsökkentő hatású, vény nélkül kapható krém van, hogy mindenképpen érdemes gyógyszerésztől javaslatot kérni azzal kapcsolatban, hogy a sérülésünkre melyik a legjobb.

Elég egy szem tabletta

A tabletta formájú fájdalomcsillapítást rendszerint akkor szoktuk alkalmazni, amikor a krém már nem elég hatékony, vagy a fájdalom hosszabb ideje fennáll. Nincs egyértelmű tiltás arra vonatkozóan, hogy fájdalomcsillapító hatású krém mellé ne lehetne tablettát szedni, de arra érdemes gondolni, hogy előfordulhatnak olyan hatóanyagok, amelyek felerősítik vagy gyengítik egymás hatását, esetleg növelik a mellékhatások kockázatát. Ezért jobb a biztonság, kérdezzük meg erről is a patikust. A fájdalomcsillapító tabletták jellemzően gyulladáscsökkentő hatóanyagot is tartalmaznak, ezért tudják felgyorsítani a gyógyulást.

Esni, kelni, fájni…

Gyakorlott síelők, korcsolyázók, de még az amatőrök is általában megérzik, hogy melyik az a fájdalommal járó húzódás, amelyik még elviselhető, helyi krémezéssel, óvatos terhelés mellett pár nap alatt elmúlik, és melyik az, amelyik olyan intenzív fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár, amelyiknél már orvos segítségét kell kérni.

Csúszásveszély!

A nem sportolók számára a legtriviálisabb problémaforrás télen – bármilyen alapvetőnek is hangzik – a hó és a jég csúszóssága az utcán, udvaron. A lefagyott, gyakran kemény felületen gyakoriak a kisebb-nagyobb esések. Ha elesünk, akkor az abnormális, hirtelen mozdulatok miatt kialakulhatnak húzódások, rándulások. Ennél is nagyobb lesz a baj, ha ficamok, ízületi szalagszakadások, repedések keletkeznek. Ha pedig a mindent ellepő hóréteg alatt esetleg kemény, kiálló kő van, az súlyos sérülést, nagyobb sebet, csontrepedést vagy törést is okozhat.

Ha már baj van…

Nagyon fontos, hogy ellenőrizzük, tudjuk-e mozgatni az ütést felfogó testrészünket, érzünk-e valamilyen mozgási akadályt. Ha igen, akkor egy egyszerű ütésnél, kisebb zúzódásnál sajnos nagyobb lehet a probléma. Ha a vastag, réteges téli ruházatból kihámoztuk a sérült testrészt, akkor láthatjuk, ha például duzzanat alakul ki az ízület körül: ez utalhat ficamra, de rosszabb esetben ízületi szalagszakadásra, repedésre is. A töréseket általában félreérthetetlenül jelzi a fájdalom, a duzzanat, esetleg a deformálódás, a mozgás beszűkülése – a láb törése esetén ilyenkor nem is tudunk ráállni a sérült végtagra. Ilyenkor semmiképpen se próbáljuk meg terhelni azt! Ne habozzunk azonnal segítséget kérni – fontos, hogy a súlyos esetek kezeléséhez a házi praktikák nem elegendők! Azzal, ha nem kérünk időben segítséget, rontjuk a gyógyulási esélyeinket is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek