És jön a hőhullám! - A pszichológus válaszol

És jön a hőhullám! - A pszichológus válaszol

50-es évei elején járó olvasónk kereste fel pszichiáterünket, Bácskai Máriát, mert váratlan hőhullámai sok kellemetlenséget okoznak neki a mindennapi életben.

Kedves Mária!

Ötvenes éveim elején járok, tulajdonképpen jól érzem magam a bőrömben, egyetlen dolog van az életemben, amivel nehezen küzdök meg. Változó korba léptem, a menzeszem elmaradt, és sajnos a klimaxszal járó összes kellemetlen tünetet tapasztalom. Sokszor társaságban is előfordul, hogy hőhullám önt el, szinte csorog rólam a víz. Úgy érzem, ilyenkor megszégyenülök, messziről látszik rajtam, hogy megöregedtem. Tudok tenni valamit ellene?Köszönettel:

Lukács Annamária

És jön a hőhullám! - A pszichológus válaszol

Kedves Annamária!

A klimax általában 50 éves kor körül jelentkezik, ekkor ér véget a nő termékeny állapota. Ez nem jelenti feltétlenül a nőiség, a nőiesség megszűnését, sőt van aki felszabadul, mert úgy érzi megszabadult egy tehertől, a havi kellemetlenségektől, a teherbeesés „veszélyétől”.

Nem ritka, hogy ekkor teljesedik ki a szexuális élet, hiszen a változó korba lépett nő úgy érzi, nincs mitől tartania. Sajnos a klimaxszal járó kellemetlen tünetek megkeseríthetik ezt az időszakot, ahogy Önnél is. A fizikai tünetek, a hőhullámok, az izzadás, a szívdobogás, a fejfájás, az arcpirosodás mellett egyéb problémák is jelentkezhetnek.

Számolni kell a nyálkahártyák visszafejlődésével, ez hüvelyszárazsághoz vezethet és fájdalmassá teheti a szexuális együttléteket. Ráadásul a kilók is egyre könnyebben szaladnak fel, a megváltozott testkép, az öregedés nyilvánvaló jelei önértékelési gondokat okozhatnak. Lelki tünetekre is számítani lehet, feszült, sértődékeny, a hangulata egyik pillanatról a másikra változhat, esetleg nehezen tud aludni éjszaka.

Súlyos esetben depresszió vagy szorongás is kialakulhat, ha erről lenne szó, pszichiáter beavatkozásra lehet szükség. Annamária, fogadja el a változást, tudatosítsa önmagában, hogy ez egy nehéz időszak, amit könnyebb elviselni, ha humorral fogja fel. Valószínűleg senki nem ítéli el a tünetek miatt, ha mégis ennyire kellemetlennek érzi, vonuljon el valahova, ahol egyedül lehet, hiszen ezek a hőhullámok hamar elmúlnak. A patikákban recept nélkül vásárolhat ösztrogén hatású, természetes összetevőkből készült szereket (pl. Remifemin, Klimin), esetleg E-vitamint, amelyek segítenek a tünetek enyhítésében.

A fájdalmas szexuális együttléteket a síkosítók, ösztrogén tartalmú krémek tehetik élvezetesebbé, ezeket nőgyógyász is javasolhatja, illetve felírhatja. Ha úgy érzi ezek sem segítenek, szóba jöhet még a hormonpótlás, amelyet mindenképpen személyre szabottan, szigorú ellenőrzés mellett szabad alkalmazni, ebben szintén a nőgyógyász szakorvos segíthet. Ha a lelki terhek depresszióba, szorongásba fordulnak, keressen fel egy  pszichiátert, ezekben az esetekben nagyon jó eredményeket lehet elérni antidepresszánsok adásával.

Annamária, kitartást kívánok, örüljön neki, hogy egy új korszak kezdődik az életében!

Bácskai Mária
pszichiáter

www.lelekdoki.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek