Értelem vagy érzelem? Melyik a siker kulcsa?

Értelem vagy érzelem? Melyik a siker kulcsa?

A fiam egyik virgonc diáktársnőjével beszélgettem még a ballagásuk előtt, és megkérdeztem tőle, mit szeretne csinálni, ha elvégzi a középiskolát? A következőt válaszolta: „Sikeres szeretnék lenni valamiben. Ha nem leszek sikeres, megőrülök.”

Valljuk be, felnőttként is gyakran érezzük, hogy kéne egy nagy dobás, ami megváltoztatja az életünket. Keressük a titkot, a varázsszót, amivel – ha nem is gyorsan és könnyen, de legalább belátható időn belül elérhetnénk vágyott céljainkat. Az érvényesülés felé vezető útról sajnos még nem készítettek térképet, de mindenki kezében ott van saját, személyes „útvonaltervezője”.

Lehet ez az értelmi és érzelmi intelligencia, amiről már mindenki hallott, de a legújabb kutatások szerint van még két fontos tényezője az érvényesülésnek: a spirituális és a fizikai vagy testi intelligencia. A kutatók állítják, hogy értelmi képességeink inkább csak egy jó alapot nyújtanak a további építkezéshez.

A siker új képlete azonban SQ+EQ+IQ+PQ – azaz, spirituális, érzelmi, értelmi és fizikai intelligencia együttesére van szükség ahhoz, hogy igazán eredményesek legyünk életünk egy területén, de leginkább az önmegvalósításban.  Személyes siker pedig lehet valami világmegváltó ötlet, de olykor az is, ha mindazt el tudtuk végezni, amit adott napra terveztünk.

Értelem vagy érzelem? Melyik a siker kulcsa?

Az élet nap, mint nap kikényszeríti belőlünk, hogy képesek legyünk reagálni váratlan helyzetekre, és meglássuk a változásban – a kezdeti nehézségek ellenére – a jót, és lehetőségeink új, pozitív dimenzióját.  Hiába rendelkezünk magas IQ-val, ha ezeket a változásra késztető helyzeteket nem tudjuk kezelni, leblokkolunk, beleragadunk. Az EQ, vagyis az érzelmi intelligencia abban segít, hogy tudatosabban figyeljünk a változást kísérő érzelmeinkre.

Annál is inkább, mert ma már nem elég jónak lenni valamiben, ezt meg is kell mutatni a világnak! Régebben kissé lesajnálóan figyeltük azokat, akik az iskolában vagy a munkahelyünkön túl „nyomulósak” voltak. Ma már irigykedve szemléljük őket, akiknek - látszólag – minden sikerül. A számtalan munkaóra, a kitartás és újrakezdés azonban rejtve marad számunkra, és ettől még titokzatosabbak azok, akik szépen haladnak a maguk által kikövezett úton.

„A siker kulcsa a cselekvés” -mondja Brian Tracy , Amerika és Nyugat-Európa híres, négy nyelven beszélő menedzseroktatója, keresett előadó, író,  akinek évente több mint egy millió ember hallgatja az előadásait. Személyes hatékonyság című könyvében írja, hogy cselekvőképességünket 25%-al növelhetjük, ha minden nap, kizárólag az általunk összeállított listán szereplő tevékenységekkel foglalkozunk. Érdekes, én ismerek olyanokat, akik szétszórtan, listák nélkül is rendkívül hatékonyak. Lehet, hogy ők a géniuszok? Én minden esetre írok egy listát holnapra.

Értelem vagy érzelem? Melyik a siker kulcsa?

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com
idobenvagy(at)gmail(dot)com
yoursunnyside.hu

Korábbi cikkei:

A hosszú élet titka

Az anyák többet kiabálnak?

Társfüggőségből a tartalmas egyedüllétbe

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek