Erősítik a szívet az olajos magvak

Erősítik a szívet az olajos magvak

A mindennapos dió-, mandula- és pisztáciafogyasztás hozzátartozik a szívbarát étrendhez, állítják a Mayo Klinika kutatói.

A legtöbb ezek közül ugyanis olyan alkotórészeket tartalmaz, melyek egészségesek a szív számára és segítik a koleszterinszint karbantartását, mivel csökkentik a rossz-koleszterinként elhíresült LDL-koleszterint. A magvakban található telítetlen zsírsavak, az omega-3-zsírsavak, a rostok, az 1-arginin, valamint a növényi szterolok mind-mind jótékony hatású összetevők.

A koleszterincsökkentésen túl a dió, mandula és pisztácia fogyasztása a vérrögök kialakulását is gátolja, sőt a verőerek belső borítását is egészségesen tartja. Eddig azonban nem bizonyította klinikai vizsgálat, hogy a jó hatások következtében a dió-, mandula- és pisztáciaevés valóban csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Mivel azonban tápértékük és kalóriatartalmuk meglehetősen magas, fogyasztásuk csak kis mennyiségben, naponta maximum egy marékkal javasolt. Érdemes a nem sózott, vagy alacsony sótartalmú változatokat előnyben részesíteni. A vizsgálat eredményeit a Mayo Klinika Women HealthSource című folyóiratában tették közzé.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek