Endometriózis - Mit kell tudnunk róla?

Endometriózis - Mit kell tudnunk róla?

2014. március 8-13. között rendezik meg az Endometriózis világhetet. Megdöbbentő, de a fogamzó képes nők 10-15%-a rendszeresen átéli az endometriózissal járó fájdalmat! A meddő nők 25-50%-a nem esik teherbe, mert endometriózisa van! A nőknél jelentkező alhasi panaszok hátterében 15-20%-ban endometriózis húzódik meg.

2014.03.10

Mi az endometriózis?

A betegséget jelölő szó az „endometrium” – a méhet bélelő hámszövet, nyálkahártya nevéből származik. Ha ez a szövet nemcsak a méhtest belső felszínén található meg, hanem azon kívül is, például a hasüregben, a beleken, a méh külső falán, a petefészkeken (ez a „csokoládé” ciszta), a hashártyán, a húgyhólyagon, a hüvelyben, de akár az agyban a szemben vagy a tüdőben is fellehető, komplikációkat okoz. Az endometriumos szövetszigetek, -csomók követik a havi ciklust, úgy viselkednek hónapról hónapra, ahogy a méh nyálkahártyája, csak nem tudnak kiürülni. Az endometriózis minden nőnél előfordulhat, de leggyakoribb a fogamzóképes korosztályban.

Tünetei

Az endometriózis vezető tünete a hasi fájdalom! A szexuális élet közben vagy után jelentkező fájdalom sok fiatal nő életét keserítheti meg, zavarva a párkapcsolatot, az egészséges szexualitást.

Endometriózis - Mit kell tudnunk róla?

De a betegség jellegéből adódóan nem ritka a deréktáji, vagy bélmozgásokat kísérő, vizelet- vagy székletürítéskor jelentkező kín. Az endometriózis folyományaként megjelenhetnek egyéb béltünetek, puffadás, hasmenés, székrekedés, de akár a fáradékonyság is.

Számtalan esetben nincs fájdalom, vérzészavar vagy béltünet, hanem a várt, de elmaradt teherbeesés jelzi a kórt. Még ma sem ritka, ha kimondják a meddőséget, a háttérben gyógyítható endometriózis áll!

Előfordulása

Ma a világon mintegy 176 millió nő él endometriózissal: tehát minden 10. nő érintett!

Leginkább a termékeny korosztálynál jelentkezik, hónapról hónapra komoly fájdalommal jár, és kezelés nélkül hosszú távon szövődménye a meddőség, ami az egyénre és a társadalomra egyaránt komoly terhet ró. Miközben a meddőség hátterében az esetek 25-40%-ban az endometriózis húzódik meg, a betegek fogantatási nehézségeik előtt –elsősorban menstruációs ciklushoz kapcsolódó- tüneteikkel legtöbbször nem is fordulnak orvoshoz. Vagy ha meg is próbálnak szakemberhez fordulni, beleütköznek a diagnosztizálhatóság és az ellátás korlátaiba.

Kezelési lehetőségek

Az endometriózis kezelésének napjainkban több módja van, ezek variálhatóak, és fontos, hogy a gyógymód megválasztásáról a beteg és az orvos közösen, személyre szabottan döntsön. A döntésnél figyelembe kell venni a betegség lefolyását, a panaszok súlyosságát, a nő életkorát, és azt, tervez-e még gyermeket, avagy túl van-e a szüléseken.

Megoldás lehet a műtét, a gyógyszeres kezelés, amely történhet tablettával vagy injekcióval.

Az endometriózis okozta fájdalom megszüntetése gyakorlatilag megoldott a fájdalom- és gyulladáscsökkentők alkalmazásával.

Ezek általában nem-szteroid gyulladáscsökkentők, amelyek recept nélkül is kaphatók. Orvosi ellenőrzés nélkül azonban tartós alkalmazásuk a mellékhatásaik miatt nem javasolt.

A műtéteket ma már úgy végzik, hogy kímélik az érintett szerveket, és szövetkímélő módszereket alkalmaznak. Különös nagy gonddal kell operálni azokat, akik még gyereket terveznek! A szövetek eltávolítása, az összenövések megszüntetése jelentősen növeli a teherbeesés esélyét.

Sajnos a műtét nem minden esetben jelent teljes megoldást, és szükséges a gyógyszeres utókezelés. Egy régebben alkalmazott módszer, hogy különböző, hormontartalmú gyógyszereket kap a beteg, amik általában fél évre leállítják a peteérést, a nő nem menstruál, így a rendellenes helyekre nőtt méhnyálkahártya szövetek is visszafejlődnek, elsorvadnak. A kezelésnek azonban vannak mellékhatásai, ezért akad, aki nem vállalja.

Az endometriózis kezelésére ma már itthon is léteznek korszerű készítmények, ezek előnye, hogy jól tolerálják a nők, mert kevesebb a mellékhatásuk. Öröm, hogy a társadalombiztosítás támogatja a szereket, amennyiben a páciens a megfelelő centrumot, egyetemi központot keresi föl.

Március első hetében a világ számos országában emlékeznek meg az Endometriózis Világhétről, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet erre a sokakat érintő betegségre és a gyógyítás lehetőségeire.

Hazánkban az EgészségŐr Alapítvány állt a kezdeményezés mellé és idén tavasszal harmadik alkalommal szervezzük meg felvilágosító kampányunkat. Az endometriózis kapcsán kiemelt célunk az edukáció.

Statisztikák szerint az endometriózis diagnosztizálása a betegnek átlagosan 8 évébe kerül és ez alatt 6 különböző orvosnál jár!

Legfőbb célkitűzésünk, hogy ezt a két számot csökkentsük.

Amennyiben további információt szeretne megtudni az eseménysorozatról és az endometriózisról, látogasson el Facebook oldalunkra.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek