Fájdalmas menstruáció? Elmaradó gyermekáldás?

Fájdalmas menstruáció? Elmaradó gyermekáldás?

Az endometriózis nem az a betegség, amely a csapból is folyik: kevesen tudják, mivel is jár, pedig a fogamzóképes korú hölgyek 10 százalékát, Magyarországon 180 ezer nőt érint. Legsúlyosabb szövődménye a meddőség. Szerencsére van megoldás. Dr. Bokor Attilát, a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának adjunktusát kérdeztük.

A méh belső felszínét borító speciális szövetet latinul endometriumnak hívjuk. Innen ered a szóban forgó betegség elnevezése is. A kór alapja ugyanis az, hogy az endometriumot alkotó sejtekhez nagyon hasonló sejtek a méhnyálkahártyán kívül is megtelepszenek. Ez a különleges szövet a méhen kívül is ugyanúgy viselkedik, mintha a méhen belül lenne: a menstruációs ciklus függvényében, hormonális hatásokra minden hónapban megduzzad, majd vér kíséretében leválik.

Mi történik?

Az endometrium leggyakrabban a hasüregben terjeszkedik, különösen a méh izomfalában, a petevezetőkben és a petefészkekben képez csomókat. Ritkábban ráterjed a méhet felfüggesztő szalagokra, a medence hashártyaborítására, sőt, akár a vastagbélre vagy a húgyhólyagra is, de még a hasi beavatkozások műtéti hegében vagy a gátmetszés sebében is megtelepedhet.

Ezeken a rendellenes helyeken nincs lehetőség arra, hogy a vér a külvilágba távozzon, ehelyett meggyűlik, és a zárt üregekben steril gyulladást hoz létre. Ha például az endometrium a petefészkekre terjed rá, akkor képes hatalmas cisztát létrehozni, amelyben a felgyülemlő vér nyúlós, sötét masszát képez: ezt nevezzük csokoládécisztának.

Mi áll a háttérben?

Az endometriózis kialakulásának pontos oka ma még nem ismert, de többféle elmélet is létezik az eredetére.
•    Valószínű, hogy genetikai hajlam is áll a háttérben.
•    A hormonok is hatással lehetnek a kór kialakulására.
•    Az immunrendszer gyengesége is felelős lehet.
•    Elképzelhető, hogy a hashártya laphámsejtjei átalakulnak endometriummá.
•    Felmerült az is, hogy a méhnyálkahártya-sejteket tartalmazó menstruációs vér visszafelé áramlik, és a  petevezetőkön át kijut a hasüregbe, ott megtapad és burjánzásnak indul.
•    Lehetséges, hogy az endometrium-sejteket a véráram szállítja el a szervezet egyéb területeire.

Hogyan gyötör?

Az endometriózis fő tünete a fájdalom, amelynek a jellege nem speciális, az azonban igen, hogy nem múlik el. A kellemetlen érzés különösen a menstruáció alatt erős. Ha az edometrium valamelyik szervre is ráterjedt, akkor arra a szervre jellemző fájdalom is jelentkezhet, például a húgyhólyag esetében vizeléskor, a vastagbél esetében pedig székeléskor. A fájdalom közösüléskor is jelentkezhet.

Fájdalmas menstruáció? Elmaradó gyermekáldás?

Az egyik legsúlyosabb következmény pedig a meddőség, aminek több oka is lehet. Ha például az endometrium ráterjed a petevezetőkre, és lezárja azokat, akkor az érett petesejt a petefészekből nem jut el a méhbe. Ha pedig a betegség a cisztát hoz létre a petefészekben: nem jöhet létre a peteérés.

Mivel a tünetek nem igazán specifikusak, nehéz a kór beazonosítása. Olykor nem könnyű elkülöníteni a kismedence gyulladásos megbetegedéseitől, a petefészekcisztától vagy más betegségektől. Ezért is fordul elő az, hogy sok esetben évek telnek el addig, amíg megszületik a diagnózis! Nagyon fontos tehát, hogy a nők minél hamarabb felkeressék orvosukat! Minél korábbi stádiumban születik meg a diagnózis, annál sikeresebb lehet a kezelés.

Forduljunk orvoshoz!

•    Ha fájdalmas a menstruáció
•    Ha a ciklus félidejében is jelentkezik kisebb mennyiségű vérzés
•    Ha fáj a szex
•    Ha fájdalmas a vizeletürítés
•    Ha fájdalmas a székelés
•    Ha nem jön a baba

A felismerés

Az endometriózis beazonosítása nem könnyű, hiszen a nem invazív (azaz műtéti beavatkozással nem járó) módszerek nem hoznak biztos eredményt.

Az első lépés mindenképpen az anamnézis felvétele. Kiderülhet, hogy a nő mindig is menstruációs fájdalomtól szenvedett, csak éppen soha senki nem gondolt arra, hogy betegség állhat a háttérben. Szükség van a tünetek részletes leírására, és ha lehetséges, a fájdalom helyének minél pontosabb meghatározására.

A nőgyógyászati vizsgálat során – ritkán – egyes endometrikus csomókat az orvos akár kézzel is ki tud tapintani.

Fájdalmas menstruáció? Elmaradó gyermekáldás?

A hüvelyi vagy a hasfalon keresztül történő ultrahangvizsgálat kimutathatja a cisztákat és a méh hegesedését.

Laborvizsgálattal ellenőrizhetik a hormonok szintjét.

A fenti vizsgálatok eredménye azonban nem feltétlenül utal egyértelműen az endometriózisra.

Az egyetlen, igazán pontos tájékozódást nyújtó eljárás a laparoszkópos vizsgálat, amely azonban már metszéssel is jár. Általános érzéstelenítés mellett a hasüreget kissé felfújják szén-dioxiddal, hogy jobban láthatóvá váljanak a hasi szervek. Egy, a köldökön vagy a bordaív alatt ejtett pici vágáson keresztül egy minikamerát vezetnek a hasüregbe: az orvos pedig egy monitoron ellenőrizheti a belső állapotokat.

Ez az eljárás egyben terápiás megoldást is nyújthat.

Csapatmunka

Mivel a kór mindenkinél egyéni módon jelentkezik, személyre kell szabni a terápiát. Ráadásul a kezelés többféle szakterületet érint, ezért az a legjobb, ha a beteg egy olyan csapat kezébe kerül, amelynek tagjai több oldalról közelítenek a megoldás felé. Mint dr. Bokor Attila mondja, a Semmelweis Egyetem az egyetlen olyan endometriózis centrum az országban, ahol ez adott. A gyógyító teamben nőgyógyász, sebész, urológus, fájdalomspecialista, meddőségi specialista, dietetikus és pszichológus is helyet kap. Igen, pszichológus: hiszen a betegség lelkileg is igen megterhelő, különösen, ha a babára vágyó nőnek a meddőséggel is szembe kell néznie.

A lelki oldal

Szakértőnk és csapata 2009-ben egy kutatásban az endometriózisban szenvedők életminőségét vizsgálta. Az eredmény szerint a betegek körében gyakori a depresszió, nem ritka, hogy a házasság széthullik, mert nem sikerül teherbe esniük, a szexuális élet pedig nem jelent örömet számukra.
Ám az endometriózis kezelésében szerencsére valódi sikertörténetekre is bőven akad példa. A Semmelweis Egyetem statisztikái szerint a gyermekre vágyó, súlyos endometriózisban szenvedő, a klinikán kezelt nők 70 százaléka hamarosan teherbe esett! (Még egy adalék: míg általában véve 10 százalék annak az esélye, hogy súlyos szövődmény alakul ki, a szóban forgó klinikán ez az arány kevesebb mint 5 százalék.)

Tudta?

•    Az endometriózis kezelése Magyarországon évente 1,6 milliárd euróba kerül.
•    Akinek az egyenes ági rokonai közül szenvedett már valaki endometriózisban, annak 7-szer nagyobb az esélye ugyanerre.
•    Az endometriózis kiújulásának esélye 7-40 százalék.

Kezelés gyógyszerrel

Mivel a betegség erős fájdalommal jár, a kezelés fontos eleme a megfelelő fájdalomcsillapítás. A hagyományos, vény nélkül kapható készítmények többnyire hatékonyan enyhítik a gyötrelmet, a fájdalom okát azonban nem szüntetik meg.

Fájdalmas menstruáció? Elmaradó gyermekáldás?

Nagyon fontos kérdés a választandó kezelés szempontjából, hogy szeretne-e még szülni a nő. Ha a közeljövőben a beteg nem tervezi a gyermekvállalást, a kezelőorvos gyakran a fogamzásgátlók vagy egyéb hormontartalmú készítmények felírása mellett dönt. Mivel az endometriózis a menstruációhoz kötődik, logikus megoldásnak tűnik hormonkészítményekkel leállítani (illetve mesterségesen fenntartani) a ciklust: ekkor a méhnyálkahártyaszerű szövet a méhen kívül is másképpen fog viselkedni, tehát nem következik be vérzés.

A műtéti út

Az elsődleges kezelési mód a műtét. A műtét célja az endometrikus szövet, a hegszövet és az összenövések eltávolítása úgy, hogy az ivarszervek ne sérüljenek meg.

Az egyik megoldás a már említett laparoszkópos beavatkozás. A sebész elektromos energia vagy lézer segítségével kimetszi az endometrikus szövetet a környezetéből. Az operáció az esetek nagy részében egyszerű és nem igényel egy óránál hosszabb időt. A húgyhólyag vagy a vastagbél érintettsége esetén azonban bonyolultabb a műtét: speciális teamet és eszközöket – például bélvarrógépet vagy összenövésgátló zselét – igényel, és akár 2-4 óráig is tarthat.

A babakérdés

Ha időben felfedezik és kezelik a betegséget, van esély a babvállalásra. Sőt, egy sikeres kezelést követően az orvosok többnyire a mielőbbi teherbeesést javasolják, mert akkor kisebb eséllyel alakul ki újra a kór. Ha hosszabb idő alatt nem esik teherbe a nő, akkor még mindig sikerrel járhat a mesterséges megtermékenyítés.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek