Endívia, ha már unod a banánt

Endívia, ha már unod a banánt

Salátakatang, azaz endívia: egyik sem ismerős? Ezen változtatni kell, mert rendkívül tápláló zöldség.

Az otthon készült ételeknek ugyan nincsen párja, de az évek alatt mégis unalmassá válhat az étlap. Éppen ezért érdemes egy csipetnyi változatosságot csempészni az ízek közé. Az endívia erre tökéletesen alkalmas. Főkén a francia és olasz konyha ízvilágát ismerők találkozhattak már vele.

Hétköznapi, mégis különleges

A hazánkban ismert zöldségek között leginkább a fejes salátához lehet hasonlítani, bár kissé kesernyés íze már kevésbé emlékeztet rá. A salátával ellentétben viszont az endíviából ínycsiklandozó főzelék készíthető. Frissen is fogyasztható, ízesítve magában, vagy köretként egyaránt.

Endívia, ha már unod a banánt

A konyhában otthonosan mozgók bátran kísérletezgethetnek vele, de a kezdő szakácsoknak is terem babér, ha ebből készítik a vendégváró falatokat. A zöldség előkészítése, mosása megegyezik a fejes salátáéval. A végeredmény pedig kellemes és könnyed ételek formájában tárul elénk, de mégsem a megszokott ízzel.

Mit nyerünk, ha ezt esszük?

A szénhidrátot és fehérjét tartalmazó salátakatang tápláló és laktató reggelire vagy vacsorára, illetve az ebédhez köretként. B- és C-vitamin, valamint kalcium-, foszfor- és vasforrás a szervezetnek. A hűvös őszi hónapoktól a tavasz beköszöntéig biztosítható a megfelelő vitaminadag, ha rendszeresen csemegézünk belőle.

Miben segít?

Étvágygerjesztő falat, de most szó szerint is értve. Megtisztítja a szervezetet a káros anyagoktól, mivel vízelhajtó és hashajtó hatással is bír. Értékes tulajdonságai közé tartozik, hogy segíti az emésztést. Tehát a nehéz ételek, vagy több fogásos menük mellé ajánlatos endíviát tálalni, hogy kevésbé terhelje meg a hasunkat az étel.

Jól látható tehát, hogy inkább kreativitásra van szükség, ha meg szeretnénk lepni a családot, esetleg a vendégeket, vagy ha sajátmagunkat szeretnénk egy kicsit kényeztetni. Tegyük különlegessé a megszokott ízeket és biztosak lehetünk, hogy bókokkal fogják elhalmozni a szakácsot az endívia megizlelése után.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek