Emese átalakulása: Muszáj vizsgálatra járni!

Emese átalakulása: Muszáj vizsgálatra járni!

Tóthné Sükösd Emese a saját bőrén tapasztalta meg, milyen következményekkel jár, ha nem megy el a szükséges egészségügyi ellenőrzésre. Egy szülés utáni elhagyott kontroll után el kellett kötni a petevezetékét, így nem vállalhatott több gyermeket.

Emese, csodálatosan nézel ki, akár egy fiatal anyuka.

Biztosan az átalakítás miatt tűnök fiatalabbnak, sosem tagadtam le a koromat, 46 éves vagyok. Anyuka vagyok az igaz, de már felnőttek a gyermekeim, a lányom itt él Budapesten, a fiam pedig Amerikában, de egyik sem velem. Valójában arra vágyom, hogy unokám szülessen és dajkálhassak, szeretgethessek ismét egy kisbabát, mert már nagyon régen volt, amikor én szültem. Ráadásul a saját felelőtlenségem miatt nem vállalhattam több gyereket.

Komplikációk léptek fel a szülés után?

A második gyermekemet 27 éves koromban szültem, amikor szülés alatt beszakadt a méhszáj. Úgy engedtek haza, hogy hat hét után mindenképpen vissza kell mennem, hogy kezeljék ezt a problémát. Hazamentem, nem okozott semmilyen panaszt, fiatal voltam, hanyag, nem mentem vissza. Kilenc év múlva a szomszédasszonyom kért meg, hogy menjek el vele nőgyógyászhoz, mert valamilyen gondja van, de nem mer egyedül orvoshoz fordulni. Elkísértem, s ha már ott voltam, én is bementem a rendelőbe. Ekkor derült ki, hogy olyan súlyos már a problémám, hogy azonnal műteni kell. Plasztikázták a méhnyakat és elkötötték a petevezetéket, mert még egy terhességet nem tudtam volna kihordani.

Emese átalakulása: Muszáj vizsgálatra járni!

Szerettél volna még gyereket?

Lehet, hogy szerettem volna, de már az esélye sem volt meg. Nagyon bántott, hogy ilyen felelőtlenül nem figyeltem magamra, talán ezért is vágyom most ennyire az unokára. Tanultam az esetből, most már sokkal jobban ügyelek, évente eljárok kontrollra, nőgyógyászhoz is, mammográfiára is és a vesém miatt is.

Mi a probléma a veséddel?

Tizenöt éves koromban derült ki, hogy fejlődési rendellenességgel születtem, három vesém van. A jobb oldalon egy , a bal oldalon azonban kettő, azaz dupla vesém van. Amíg nem okoz különösebb problémát, addig nem operálják, mert akkor a normális vesémhez is hozzá kellene nyúlni.

Máshogy kell táplálkoznod emiatt, ügyelned kell valamire?

Könnyebben felfázom, többet kell járnom a vécére, mint egy átlagos embernek, de ezen kívül nem érzek mást, jól együtt tudok élni vele. Ugyanúgy élek, táplálkozom mint bárki más, emiatt a mindennapjaim sem mások. Sokkal inkább oda kell figyelnem például a darazsakra, mert allergiás vagyok a csípésükre. Az injekcióm nélkül ki sem mozdulhatok a házból. Sokan azt hiszik, hogy erre a problémára már az első darázscsípésnél fény derül, de ez nem így van. Én három éve vagyok ilyen allergiás, pedig előtte is csípett már meg darázs. Tulajdonképpen semmi kóros betegségem nincs, csak ez a néhány apróság, amire érdemes odafigyelni.

Emese átalakulása: Muszáj vizsgálatra járni!

Hogyan ügyelsz az egészségedre a mindennapokban?

Egy trafikban dolgozom, reggeltől estig bent vagyok, de szeretem és elfogadom, hogy ahhoz az életszínvonalhoz amit megszoktam, ennyit kell tenni. Az orvosom néha mondja, hogy az alacsony vérnyomásomra igyak vörösbort, a vesémre meg sört ajánlanak, de mindig azt mondom, ennyit nem lehet inni, úgyhogy inkább kiegyensúlyozottan táplálkozom. Ha tehetjük a férjemmel, utazunk, nagy álmom, hogy eljussak egyszer Velencébe, de legutóbb is, mikor összegyűlt annyi pénzünk, inkább meglátogattuk a gyereket Amerikában. Mert végső soron ez a legfontosabb az életemben, hogy a gyermekeimet boldognak lássam.

Stylist: Lakatos Márk
Stylist asszisztens: Szabados Bernadett
Fotós: Garai Edit
Smink: Nagy Bernadett
Fodrász: Mayer Krisztián

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek