Elviselhetetlen náthás orrdugulás

Elviselhetetlen náthás orrdugulás

Amikor egy család életét hónapokig megkeseríti az egymásnak passzolgatott nátha, az szörnyen kimerítő felnőttnek, gyereknek. Egyik olvasónk már kilátástalannak látta a helyzetet, ezért ragadt billentyűzetet, és kérdezte szakértőnket.

Kedves Doktornő!

Február eleje óta a családomban valaki mindig meg van fázva. Tudom én, hogy ez a nátha gyógyítható, de lassan kezdünk fáradni. Mi felnőttek, de még a gyerekek is viszonylag jól tűrjük a betegségeket, de az éjszakák rettenetesek, nem tudunk pihenni, nagyon sok orrcseppet kipróbáltunk, de már egyik sem hatásos. A háziorvos szerint a náthára nincs orvosság. Ön szerint nem kellene valamilyen komolyabb gyógyszert szednünk? Kezdek aggódni.

Előre is köszönöm a válaszát!
Tarpai Edit (Budapest)

Elviselhetetlen náthás orrdugulás

Kedves Tarpai Edit!

A nátha az egyik leggyakoribb megbetegedés felnőtt- és gyermekkorban egyaránt. A gyerekek évente akár 5-6, a felnőttek is átlagban kétszer megfertőződhetnek.  A nátha vírusos betegség, s ha nincs bakteriális felülfertőzés, akkor antibiotikus kezelésre sincs szükség.  A tünetek mindenki számára jól ismertek: hidegrázás, fejfájás, láz, fáradtság, torokszárazság, tüsszögés. Ha nem következik be bakteriális felülfertőződés, a betegség egy hét alatt gyógyul.

A nátha szinte kötelező velejárója az orrdugulás, amely sok kellemetlenséget okoz, különösen a gyerekek viselik nehezen, hogy nem kapnak levegőt, nem tudnak pihenni. Az orrdugulás miatt szájon keresztül veszik a levegőt, kiszárad a torkuk, ez tovább fokozza a rossz közérzetüket.

Közönséges nátha esetén, orrdugulás tüneti kezelésére lehetőség szerint tartósítószer-, és hajtógázmentes nazális készítményt ajánlok, hipertóniás sóoldattal kombinálva. Már az ókorban ismerték a tengervíz kedvező hatását, a benne lévő több mint 80 létfontosságú nyomelem- valamint ásványi anyag tartalmának köszönhetően regenerálja az orrnyálkahártyát, enyhíti annak kiszáradását. Kapható külön gyermekeknek készült kiszerelésben.

Dr. Kovács Ildikó

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek