Elrágható fogamzásgátló tabletta

Elrágható fogamzásgátló tabletta

A hormonális fogamzásgátlás igen elterjedt, sokáig úgy tűnt hogy, nehéz ezen a területen újat kitalálni. Néhány amerikai gyógyszergyártónak azonban mégis sikerült: piacra dobták az elrágható antibébi-tablettákat.            

Egy amerikai cég, amely már évtizedek óta forgalmaz fogamzásgátlókat, piacra dobott egy szétrágható szájon át szedhető tablettát. Az új termék pontosan ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint a korábbiak, csak fodormenta ízű, és a fogyasztó eldöntheti, hogy egészben nyeli-e le, vagy inkább elrágcsálja. Ez utóbbi esetben azonban egy pohár vizet kell inni utána, hogy a teljes hatóanyag-mennyiség a gyomorba jusson, ahonnan felszívódhat.

Miért van szükség rágható fogamzásgátlóra? "Több tanulmány is igazolta, hogy a tabletták szedési hajlandósága befolyásolja a terhesség elleni védekezés sikerét, ezért minden, ami javítja a szedési hajlandóságot, fontos fejlődésnek számít" - mondta Dr. Laurent Delli-Bovi, a bostoni Chestnut Hill Családtervező Központ orvos-igazgatója.

Mint minden más fogamzásgátló ez is 28 napos ciklusra van beállítva, amely 21 fehér, hatóanyagot tartalmazó tablettát jelent illetve 7 barna, 'emlékeztető' tablettát. Mindegyik tabletta tartalmaz 75 mg vasat is, a menzeszkor elvesztett vérben található vas pótlására.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek