Élő ételek?

Élő ételek?

Manapság egyre többet hallhatunk a nyersétel-kosztról. Elsőre furcsának tűnhet, hogy a főtt ételekről akár le is lehet mondani, de aki kipróbálja ezt az étrendet, az előtt egy új világ tárul fel. Lénárt Gittának, a hazai nyersétel-mozgalom egyik vezetőjének segítségével összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mi a nyers vagy élő étkezés?

Az élő étrend lényege, hogy a táplálékokat természetes formájukban, feldolgozás nélkül vesszük magunkhoz. Így semmilyen értékes tápanyag és enzim nem vész el.

Milyen alapanyagok használhatók fel?

Leginkább zöldségek, gyümölcsök, diófélék, olajos és nem olajos magvak, csírák, friss hajtások, természetes édesítőszerek (mint például a méz), himalája só, természetes fűszerek és ételízesítők (mint például fahéj, bors, vanília, babérlevél, kömény), útifűmag-héj, aszalt gyümölcsök (datolya, szilva, mazsola) és szárított zöldségek.

Miért értékesek ezek az alapanyagok?

Rostban gazdagok, magas a vitamin-, az ásványianyag- és az enzimtartalmuk, alacsony a zsírtartalmuk, kitűnő fehérjeforrások, természetes gyógyerő rejlik bennük (gondoljunk csak a gyógynövényes teákra vagy a baktériumölő fokhagymára) Tápanyagösszetételük természetes, vagyis a legmegfelelőbb az emberi fogyasztásra.  Az élő ételek fogyasztásával immunrendszerünk megerősödik, és könnyebben megelőzhetőek, vagy akár visszafordíthatóak a különböző betegségek. A nyers táplálkozás segíti a szervezet öngyógyító törekvéseit, ezért a különböző gyógyszeres kezelések kitűnő támogatója lehet.

Milyen anyagokat nem használ a nyers konyha?

Állati eredetű alapanyagokat (húst, tejet, tojást, tejtermékeket), feldolgozott élelmiszereket, tartósítószereket, színezékeket vagy bármilyen más, mesterséges anyagokat.

Hogyan lehet „főzni”?

A konyhatechnikai eljárások közül a mechanikai módszereké a főszerep. Magyarul a kés, a reszelő, a hámozó, a gyalu, a turmixgép, a robotgép, a zöldség- és gyümölcsprés, valamint a gyümölcscentrifuga a legfontosabb eszközök.

Élő ételek?

Célszerű egy aszalógépet is beszerezni, amivel pizzaalapot, fasírtot, nyers kenyeret, vagy diófélékből és gyümölcsökből tortaalapot, gyümölcspalacsintát, édes kekszeket lehet készíteni. Az aszalás 42 Celsius fokon történik, így a hőérzékeny enzimeket megőrizzük.

Milyen ételek készülnek a nyers konyhában?

Szinte bármilyen étel! Leves, főétel, kenyér, pizza, spagetti vagy akár zserbó is! Persze a spagetti cukkíniszálakból van, a zserbó lapjai pedig gyümölcsaszalványból. A látvány legalább annyira fontos, mint az ízvilág. Az élő ételek szépek: ezért nem csak a testünket, hanem a lelkünket is táplálja egy színpompás, élettel teli étel. Talán hihetetlen, de ezek az ételek finomak, és jól lehet velük lakni!

Mennyire legyünk nyersevők?

Amennyire akarunk. Amikor megeszünk nyersen egy almát vagy egy répát, olyankor éppen nyersevők vagyunk. Nem kell mindenkinek erőnek erejével száműznie a főtt ételeket, de törekedhetünk a minél több nyers étel fogyasztására.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek