Elkerülhetetlen az ebola terjedése Európában

Elkerülhetetlen az ebola terjedése Európában

Elkerülhetetlennek látszik az ebola terjedése Európában, ahonnan sokan utaznak az érintett afrikai országokba és visszafelé is – mondta kedden Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

Spanyolországban bizonyossá vált egy olyan ápoló megfertőződése, aki egy Sierra Leonéból ebolával hazatért 69 éves spanyol papot kezelt. Négy másik embert kórházi megfigyelés alá vontak, hogy megakadályozzák a kór terjedését. Ez az első ismert eset a világon, hogy valaki Afrikán kívül kapta el az ebolavírust.

Nagy valószínűséggel a jövőben is lesznek ilyen „importált” esetek, illetve hasonlóak ahhoz, mint amilyen Spanyolországban történt – nyilatkozott a Reuters brit hírügynökségnek Jakab Zsuzsanna telefonon koppenhágai irodájából. Az Európából a járvány által érintett országokba és visszafelé való utazások nagy száma miatt teljesen elkerülhetetlen, hogy ilyen incidensek legyenek a jövőben – mondta.

Elkerülhetetlen az ebola terjedése Európában

A WHO európai régiójából már több országban kezeltek ebolás betegeket, akiket Nyugat-Afrikából telepítettek haza, miután elkapták a fertőzést. Ilyen például Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Norvégia és Spanyolország. A járvány a három leginkább sújtott államban, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban már közel 3500 emberrel végzett.

Jakab Zsuzsanna felhívta a figyelmet, hogy a pácienseket kezelő európai egészségügyi dolgozóknak, családjuknak és közeli ismerőseiknek a legnagyobb a kockázatuk a megfertőződésre. „Ez meg fog történni, de szerintünk az a legfontosabb dolog, hogy Európában még alacsony a kockázat szintje, és az európai régió nyugati része van a világon legjobban felkészülve a vérzéses lázbetegségek, köztük az ebola elleni válaszra” – jelentette ki.

Forrás: mno.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek