Elhunyt a lombikbébiprogram atyja

Elhunyt a lombikbébiprogram atyja

2010-ben az in-vitro fertilizáció (IVF), vagyis mesterséges megtermékenyítés atyja, a brit Robert Edwards professzor vehette át a Nobel-díjat élettan, illetve orvostudomány kategóriában. Az általa kifejlesztett eljárásnak köszönhetően napjainkban több, mint 5 millió gyermek látta meg a napvilágot, és évente számos országban akár 2-6%-ban is születnek gyermekek ennek az eljárásnak a segítségével.

Edwards professzor 1925-ben született Manchesterben, ahol középiskolai tanulmányai befejezését követően a Brit Hadseregben szolgált, ezt követően egyetemi tanulmányait Walesben, majd Edinburghban folytatta, ahol 1955-ben PhD fokozatot szerzett.

Az IVF program kifejlesztését hosszú évek kutatómunkája előzte meg, mely során Robert Edwards Patrick Steptoe endoszkópos sebésszel dolgozott együtt, akivel 1968-ban ismerkedett meg a Royal Society of Medicine egyik találkozóján Londonban. Ekkoriban Edwards professzor a Cambridge-i laboratóriumban dolgozott, ahol már előrehaladott kutatásokat folytatott a petesejt in vitro tenyésztésével kapcsolatban. Kettőjük találkozása sorszerű volt, hiszen Steptoe – aki már nem élhette meg a Nobel-díj átvételét – nagy gyakorlattal rendelkező laparoszkópiás sebészként gyógyította a pácienseket. Összehangolt munkájuk végül a meddőség kezelésének forradalmasításához vezetett.

2008-ban a professzor így emlékezett vissza arra a történelmi pillanatra, amikor 1978-ban létrehozta az első megtermékenyített emberi embriót: „Soha nem felejtem el azt a napot, amikor belenéztem a mikroszkópba, és valami elképesztőt pillantottam meg. Amit láttam, az nem volt más, mint egy blasztociszta, ami visszanézett rám. Ekkor arra gondoltam: Megcsináltuk!”

„A legfontosabb dolog az életben egy gyermek. Nincs semmi, ami különlegesebb lenne nála. Steptoe-t és engem mélyen megérintett azoknak a pároknak az elkeseredettsége, akik olyan nagyon szerettek volna egy gyermeket. Sok kritika ért minket, de mi oroszlánként küzdöttünk a pácienseink érdekében” – emlékezett vissza a napokban elhunyt brit tudós.

Louise Brown, az első „lombikbébi”, aki 1978. július 25-én látta meg a napvilágot így reagált Edwards Nobel-díj kitüntetésére: „Ez egy csodálatos hír, anyu és én nagyon boldogok vagyunk amiatt, hogy az IVF egyik úttörője megkapta azt a kitüntetést, amit olyan nagyon megérdemelt. Bobot megtartottuk jó emlékezetünkben, és nagyon örülünk annak, hogy személyesen is gratulálhatunk neki, és családjának.”

Dr. Vereczkey Attila orvosigazgatónak volt szerencséje több alkalommal találkozni Edwards professzorral. A magyar meddőségi és endoszkópos specialista így emlékezik vissza a világhírű tudósra: „Véleményem szerint Edwards professzor nemcsak azért vált méltóvá a Nobel-díjra, mert az első lombikbébi terhességet sikerre vitte, hanem azért is, mert a humán reprodukciónak, mint önálló tudományterületnek világszerte is életet adott. Emellett meghatározó személyisége volt a humán reprodukcióval kapcsolatos jelenleg legnagyobb tudományos társaság megalakulásának, az ESHRE-nek (European Society of Human Reproduction and Embriology), illetve több rangos tudományos folyóiratnak, a Human Reproduction-nak, a Human Reproduction Update-nek, és egyéb fontos szakfolyóiratoknak is. A szakma számára nagy veszteség, hogy nincs többé, ugyanakkor munkássága örökké élni fog, hiszen világszerte több, mint 5 millió gyermek jött a világra az ő úttörő eredményeinek köszönhetően, és a jövőben is sok család válhat teljessé az általa kifejlesztett módszer a segítségével.”

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek