Elhízás ellen: reggeli

Elhízás ellen: reggeli

Van, aki semmit nem eszik reggel, van, aki müzlit, esetleg sonkás tojást. Most kutatással igazolták, hogy a normál testsúlyú emberek egészségesen reggeliznek, ezért nehezebben híznak el.

A New York-i Cornell University kutatói arra voltak kíváncsiak, mi kerül a vékony vagy normál testsúlyú emberek asztalára reggelente. 147 normál súlyú embert kérdeztek meg, mit szokott reggelizni: gyümölcs, tejtermékek, gabonapehely, kenyér, tojás és kávé volt a leggyakoribb válaszok között, és csak négy százalékuk mondta azt, hogy semmit nem eszik reggel. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a normál testsúlyú emberek igenis reggeliznek, és megválogatják, mit vesznek magukhoz, egészséges ételeket, zöldséget és gyümölcsöt.

Elhízás ellen: reggeli

A szakértők szerint a reggelinek fontos szerepe van táplálkozáspszichológiai szempontból. Éjszaka a szervezetből kiürül a felhalmozott szénhidrát, aki pedig eszik reggel, úgy érzi, ismét feltöltötte raktárait, és erősebben, fittebben indul neki a napnak. Aki még arra is ügyel, hogy gyümölcs, müzli, esetleg joghurt kerüljön a tányérjára, valóban törődik önmagával. Reggel a péknél inkább csak kalóriában gazdag nassolnivalót vásárolunk, a croissant és a sajtos stangli nem mindig a legjobb választás. Ez utóbbiak tele vannak zsírral és gyorsan felszívódó szénhidráttal, ásványi anyag és vitamin azonban nincs bennük. Ezért sokkal egészségesebb a zabpehely, a teljes kiőrlésű kenyér, a zsírszegény tej és a joghurt. Ezek sokáig teltségérzetet produkálnak, aki ilyet fogyaszt, nem éhezik meg túl hamar.

A müzliszeleteket azonban érdemes kerülni, a legtöbb termékben túl sok a cukor. A tízóraiba a zsíros gouda vagy camembert helyett tehetünk túrót, a szalámi és a kolbász helyett pedig sült pulykamellet. Aki a reggeli édesre esküszik, és nem indul el lekváros kenyér nélkül, a nap folyamán kevesebb édességet fogyasszon, tanácsolják a kutatók.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek