Elfogadás és harmónia

Elfogadás és harmónia

Völgyesi Gabi, a Unique énekesnője, párjával Kovacsics Ádámmal ketten alkotják a zenekart immár 20 esztendeje. Az eltelt idő alatt sok minden változott körülöttük, de legfontosabb az életükben két gyermekük a 6 éves Martin, és a 4 éves Eliot. Egy napsütéses péntek délelőtt beszélgettünk zenéről, utazásról, gyereknevelésről, és a tudatosságról.

 

Nemrég érkeztetek haza Törökországból, a közösségi oldalad posztjaiból ítélve jól éreztétek magatokat.
Valóban nagyon szép és hasznos öt napos kalandon vagyunk túl, azért is volt érdekes ez az út, mert először utaztunk így négyesben a srácokkal. Isztambulban igazi városfelfedező túrákat tettünk, persze más volt nekünk az élmény és más a fiúknak.
Épp tulipánfesztiválba csöppentünk, az egész várost bódító virágillat lengte körül, ezek után élvezettel vetettük bele magunkat a forgatagba. Mi, Ádámmal inkább a turistalátványosságokat kerestük, érezni akartuk Isztambul különleges varázsát, bizsergését, élvezni a török emberek vendégszeretetét, beengedni a bőrünk alá a város lüktetését. Hamar megszoktuk, hogy állandóan kiabálnak a fülünk mellett, mert nekik az a természetes.
A fiúk sokat rohangáltak, imádták, hogy metróval, busszal, villamossal közlekedtünk, mert itthon mindig kocsival járunk. Reggelenként kényelmesen megreggeliztünk a szállodában, élveztük a 7. emelet csodálatos panorámáját, ahonnan szinte az egész városra ráláttunk, aztán útnak indultunk. Meglepő volt számomra, hogy a fiaink is mennyire jól bírták a kilométeres gyaloglásokat. Feltöltődve érkeztünk haza a szuper út után.

Látszik, mennyire imádod a fiaidat. Mindig fiús anyának képzelted el magad?
Igen, mindig is fiúkat szerettem volna.

A temperamentumodból úgy tűnik, hogy szereted kézbe venni és irányítani a dolgokat a családban, a zenekarban, a párod csöndesebbnek, visszafogottabbnak látszik.
Látszat után, ne ítélj! Ádám egy atipikus oroszlán, neki is megvan a véleménye, az irányító szerepe a családban és a zenekarban egyaránt. A különbség csak annyi, hogy én látványosabban adom elő. Más személyiségek vagyunk, ezért kiegészítjük egymást. Én vagyok a motor, az energia, ő a megfontoltság. Műszaki és matematikai beállítottságú, statisztikus gondolkodású, olyan mint egy „köszörű”, mindig a csorbára összpontosít, amit ki kell egyengetnie. Engem nem a problémák miértjei érdekelnek, hanem a megoldások.

A gyerekek születése előtt is intenzív életet éltél, a zenei pályádat építetted, közben elvégezted a jogi egyetemet. Most ott van a két srác, honnan van mindenre energiád?
Az energiám jó része otthonról hozott, egyszerű genetika. A másik fontos dolog, hogy szeretem mindazt, amikkel foglalkozom, a zenét a gyereknevelést. Az életemben rendkívül lényegesek azok a célok, amelyek motiválnak, kitűzöm őket és gyorsan meg is valósítom. Bár nemrég meg kellett hoznom egy komoly döntést, hogy otthagyom a jogi pályát, illetve bizonytalan ideig félrerakom, mert a Unique-ban rengeteg potenciált látok, és sok munka van a zenekar körül, egész embert igényel. Bevallom nagyon szerettem jogászkodni is, ezért még dolgozom azon, hogy ne keseredjek el, ha eszembe jut, mit tettem parkolópályára.

Sok fellépésetek van, megválogatjátok miket vállaltok el?
A legfontosabb a gyerekek miatt az, hogy ne kelljen sokat utaznunk. Október végéig a naptárunkban minden hétvégénk foglalt, ilyenkor a fiúkra általában a nagymamák vigyáznak, így sokszor vannak Surányban. Néha úgy érzem, keveset vagyok velük, jó lenne több időt együtt tölteni.

Gyereknevelés szempontjából mennyire tartod magad tudatos anyának?
- Tudatos anyának érzem magam, bár nehéz ezt a fogalmat értelmezni. Nem akarom teljesen irányítani őket, inkább szabad teret adok nekik. Fontosak az együtt töltött idők, délután játszóterezünk, sokat legózunk, kreatív dolgokat találunk ki, festünk, gyurmázunk. Martint szeptembertől két tanítási nyelvű iskolába íratjuk. Meglátjuk, mennyire szereti majd, ha nem, akkor kiveszem, de szerintem nem lesz vele probléma. Eliot egy teljesen más típus,
4 éves, de már erős akarata van, ami nem hajlik, hanem törik, és akkor bőgés a vége, néha kezelhetetlenné válik. Martin irányíthatóbb, intellektuálisan már magas szinten áll. Másképp lehet motiválni mind a két gyereket. Gyönyörködtet, amikor velük foglalkozom, hallgatom őket, elmerülök a világukban, rendkívüli feltöltődés. A legfontosabb cél, hogy mindent megadjunk nekik, ami fizikai és lelki fejlődésükhöz szükséges.

Fontos számodra, hogy odafigyelj a családod egészségére?
Természetesen, és ebben is nagyon tudatos vagyok. Az étkezéstől az alvásig, a stressz kezelésig minden beletartozik. Mivel viszonylag későn, csak 9-fél 10 körül érnek az óvodába, minden reggel leül a család reggelizni, ilyenkor megbeszéljük, ki, hogyan aludt, mit álmodott, hogy érzi magát, és mi lesz azon a napon. Este sokszor mesét olvasok, mostanában igyekszem fejből elmondani, hogy fejlődjön a képalkotásuk, ne a könyvek illusztrációjára figyeljenek. Ádám is sokszor mesél nekik, ő Indiana Jones specialista, ezt a fiúk imádják. Az esti programban még ott vannak a párnacsaták is, amit Isztambulban sem hagytak ki.

Mint énekesnő a kondíciódra is figyelni kell.
Heti három alkalommal járok edzésre és a személyi edzőm tanácsára egy diétát is beiktattunk Ádámmal, melynek lényege, hogy délelőtt lehet enni szinte mindent, de délután és este már nem szabad semmilyen szénhidrátot. Ez nálunk bevált, nem csak én adtam le a fölösleget a hasamról, de édesanyámnál is bevált ez a módszer.

Tudatos nő, tudatos anya… Mi az, amiben úgy érzed nem vagy elég jó, szívesen változtatnál rajta?
Tűlábú vagyok, nincs vádlim, ez például nem tetszik - de szerintem nem erre gondoltál. 41 évesen megismertem és elfogadtam magam a szétszórtságommal, a túlzsizsegésemmel. Nagyon szeretek utazni, mert közben van időm olvasni. Sok mindent tanultam a könyvekből, az utazások során találkoztam érdekes emberekkel, ezekből a tapasztalatokból megértettem a sokféleség lényegét és elfogadását.
Úgy érzem, teljes harmóniában vagyok önmagammal. Nekem is vannak rossz napjaim, kétségeim, de már elfogadtam, hogy senki sem tökéletes. Az utóbbi években nagyobb lett bennem a szim-
pátia, a szolidaritás és a tolerancia. Azt gondolom, hogy minden ember szerethető a hibáival együtt. Fontosnak tartom, hogy építő jelleggel legyek jelen mások társaságában, tanuljak, fejlődjek, persze nem akarom senkire rázúdítani a tanácsaimat, mert azt én sem szeretem. Kiegyensúlyozott vagyok, mert van egy fantasztikus családom, és azzal foglalkozhatom, amiben ki tudom bontakoztatni az érzéseimet, és ez a zene.

Elfogadás és harmónia

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek