Életmentő gyógyszer az emlőrákban

Életmentő gyógyszer az emlőrákban

Egy nagy nemzetközi vizsgálat friss utánkövetési adatai alapján megerősítést nyert az a tény, hogy a célzott biológiai kezelés rendkívül hatékony a HER2-pozitív emlőrák gyógyításában. Az emlőrákos betegek mintegy negyede szenved e rendkívül agresszív daganattípustól.

A HER2-pozitív korai emlőrákos betegek kezelésére alkalmas gyógyszer 2006. májusában kapta meg az európai törzskönyvet.

Az egyik rangos angol szaklapban, a Lancetben most megjelent közlemény megerősíti  az eddigi ismereteket, miszerint a korai HER2-pozitív emlőrák kezelésének részeként alkalmazott ún. trasztuzumab kezelés jelentősen csökkenti a daganat kiújulását és a halálozás rizikóját a HER2-pozitív korai emlőrákos betegeknél /korai emlőráknak nevezzük azt az állapotot, amikor még nincs távoli áttét, a daganatellenes kezelés célja a teljes gyógyulás/.

A vizsgálatban 1703 HER2-pozitív emlőrákos beteg kapott egy évig trasztuzumabot a műtét és az azt követő gyógyszeres, esteleges sugárkezelés után. A kontrollcsoportba tartozó 1698 beteg nem kapott trasztuzumabot.

A két éves utánkövetés során 90 nő halt meg a kontrollcsoportban, míg a trasztuzumabot is kapottak csoportjában csupán 59 , ami a halálozási rizikó 34%-os csökkenését jelenti. A gyógyszer javára írható túlélési előny jelentős mértékű.

A közlemény szerzője Dr. Ian Smith, a londoni Royal Marsden Kórház főorvosa szerint az emlőrák kutatásának és gyógyításának a történetében szokatlan, hogy ilyen rövid megfigyelési idő alatt ilyen mértékű a halálozási rizikó csökkenést figyelhetnek meg. A tamoxifén alkalmazása óta /25 éve/ egyetlen gyógyszer sem mutatott ilyen eredményeket, beleértve az összes, az emlőrák gyógyításában azóta használt kemoterápiás szert és hormonkészítményt. A most publikált eredmények ismételten megerősítik a trasztuzumab kezelés jelentőségét a HER2-pozitív emlőrákos betegek kezelésében.

Forrás: medipress.hu

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend