Élet, protézissel

Élet, protézissel

Az ízületben találkozó csontok felszínét porcok védik, ám ezek idővel kopásnak indulnak. Súlyos esetben protézis beültetése jelenti a megoldást. A részletekbe dr. Elek Emil ortopéd szakorvos avatott be.

Az ízületben találkozó csontok felszínét porcok védik az elkopástól. Az ízesülő kapcsolatokat a szalagok rögzítik. A porcokat és a szalagokat nem a véráram látja el tápanyagokkal, hanem az ízületi folyadék. Ez a testnedv biztosítja a porcos felszínek egymáson való elcsúszását.

Mi a porckopás?

A korral a szövetek természetes öregedése miatt csökken az ízületek rugalmassága. A porcos és a szalagos részek anyagcseréje ugyanis megváltozik: felborul az építő-bontó egyensúly, és a lebomlás kerül előtérbe. Csökken a porcépítő anyagok mennyisége.

Az ízületek állapotának romlása az ízületi nedv állagának megváltozásával is összefüggésben áll. A folyadék viszkozitása, azaz csúszóssága biztosítja azt, hogy a porcos felszínek elmozduljanak egymáson, de egymást ne sértsék. Ha a rugalmasságot biztosító anyag mennyisége csökken, akkor az ízület kiszáradhat, a porcos felszínek pedig kopni kezdenek.

A porckopás ellen nem sokat tehetünk, az az öregedés velejárója: érezni, hogy a hát, a térd már nem a régi, de ez nem feltétlenül jár együtt fájdalommal.

Súlyosabb esetek

A porc nem minden esetben egyenletesen fogy. Előfordulhat, hogy benne kisebb ciszták, fekélyek is kialakulnak, ami végül az ízületi felszín teljes pusztulásához vezethet.

Élet, protézissel

Ha fájdalom is kínoz, az már gyulladásra utal. Lehet, hogy egyik napról a másikra következik be, ám az sem ritka, hogy szokatlan megterhelés vagy a változó időjárás váltja ki. A gyulladás az ízületi folyadék felszaporodásához vezet az ízületben, ráadásul ennek összetétele is kóros – ezért van az, hogy a térd vagy az ujjak megduzzadnak. A gyulladás azzal is együtt járhat, hogy a gyulladásos szövetekben vagy azok környékén mész rakódik le.

Ami rajtunk múlik

Nagyon fontos, hogy az ízületeket mozgásban tartsuk, azaz használjuk. Ezzel megszakíthatunk egy ördögi kört: ha ugyanis az izmok nem mozognak, az ízületek is bemerevednek, és annál jobban fognak fájni. Emiatt még kevésbé mozgunk, és így tovább... A mozgás javítja az ízület anyagcseréjét is. A korral járó természetes folyamatot ugyan nem fordíthatjuk vissza, de lassíthatjuk, feltartóztathatjuk a porckopás előrehaladását.

Szerencsére ma már pótolhatóak az említett porcépítő anyagok, illetve az ízületi nedv viszkozitása is helyreállítható. Ebben segíthet az egészséges táplálkozás. A különféle étrend-kiegészítők is hasznosak lehetnek. Fontos tudnunk, hogy a három-négy hónapos kúrák között érdemes egy hónapnyi szünetet tartanunk.

Protézis: elkerülhetetlen?

Amíg lehet, ragaszkodni kell a saját ízület megtartásához. Mint szakértőnk mondja, két fő szempontot kell mérlegelni a protézis-beültetés előtt: mennyire szűkült be az ízület funkciója és mekkora a fájdalom?

Mennyire működik még az adott ízület? Mennyire gátolja a beteget a napi rutinfeladatok elvégzésében? Fel tudja-e húzni a zokniját? Be tudja-e kötni a cipőfűzőt? Gondot okoz-e, ha egy mélyebb fotelbe akar leülni vagy onnan felállni? Le tudja-e vágni a lábkörmét?
Milyen mértékű a fájdalom? Kordában tartható-e még gyógyszeres úton?
Általában egy bizonyos mértékig még funkcionáló, elviselhető fájdalmat provokáló saját ízület még mindig jobb, mint egy túl korán beültetett műízület.

Ám ha az ízület roncsolódása miatt már a mindennapi apró tevékenységek sem végezhetőek el, illetve elviselhetetlen fájdalmat okoznak, akkor itt az ideje a protézis beültetésének.

A jó protézis

A protézis-beültetés célja, hogy egy szabad mozgást biztosító implantátum helyettesítse a beteg ízületet. Az ízületek sokféle anyagból készülhetnek: fém-műanyag, fém-fém, fém-biokerámia és kerámia-kerámia kombinációk is elképzelhetőek. A választás az adott ízület terhelési viszonyaitól is függ. Az biztos, hogy a műízületeknek – a valódiakhoz hasonlóan – több száz kilós terhelést kell elviselniük anélkül, hogy eltörnének. Ráadásul az ismétlődő, ciklikus terhelést is bírniuk kell (gondoljunk csak arra a több ezer lépésre, amit egyetlen nap alatt megteszünk). Az implantátum emberi szövetek közé kerül, ezért nem rozsdásodó, rendkívül ellenálló anyagból kell készülnie.

A protézis típusa

Leggyakrabban a csípőbe és a térdbe ültetnek protézist, de ma már lehetséges a váll, a könyök vagy a kéz kisízületeinek pótlása is, sőt, a porckorongokat is lehet helyettesíteni protézissel!
Technikailag a protézisek két leggyakoribb csoportja a cementes és a cement nélküli típusok. A cementes protézist elsősorban idősebbeknél alkalmazzák. Ebben az esetben a protézisnek azt a részét, amely a csontba illeszkedik, egy speciálisan kikevert kötőanyag azonnal rögzíti. Ezek a beragasztott protézisek viszonylag gyorsan terhelhetővé válnak.

A cement nélküli protézist rendkívül precízen kell kialakítani, hiszen kötőanyag nélkül, hajszálpontosan kell illeszkednie a csontba. Az ilyen protézisek felszíne úgy van kialakítva, hogy serkentse a csontbenövést: ragasztóanyag helyett maga a csont fogja rögzíteni ezt az implantátumot. Mivel a csontnövekedés több hónapos folyamat, ezeket a műízületeket csak később szabad megterhelni.

Milyen életkorban?

Korábban úgy tartották, hogy bizonyos életkor alatt nem érdemes protézist beültetni. A használat során a műízület is kopik, és elhasználódása esetén hatalmas megterhelést jelentene a szervezetnek egy újabb műtét, amivel a protéziscsere járna.

Dr. Elek Emil szerint ma is az a kedvezőbb, ha minél későbbi életkorban kerül sor a protézisbeültető műtétre, ám a tudomány fejlődésének köszönhetően a „korhatár” egyre lejjebb ereszkedik. A sebészi technikák évről évre jobbak, az implantátumok anyaga mindinkább szövetbarát, s a protézis „kihordási ideje” is egyre hosszabb.

Élet, protézissel

Speciális esetekben egyébként is muszáj már fiatalkorban protézis-beültetésre gondolni (például ha daganat vagy reuma által megtámadott, esetleg balesetben tönkrement ízületet kell pótolni).

A műtét

A műtét időtartama a protézis típusától és a beteg állapotától függően 45 perctől több óráig terjedhet. Altatásban vagy gerinc-érzéstelenítésben is végezhető. A protézis-beültetés mindenképpen elég nagy műtét, ami megterhelő a szervezet számára. Mint más nagyobb operációknál, úgy az implantátum beültetésénél is fennállhat a trombózis veszélye. A trombózis megelőzésére irányuló komoly előkészítő munka idősebb betegek esetében akár hónapokig is tarthat.

Az eseteknek csupán néhány ezrelékében, de a steril viszonyok ellenére is előfordulhat fertőzés, ami a protézis lazulásával jár: szerencsés esetben a probléma protéziscserével megoldható.

A műtét után

A protézis típusa, az operációs módszer (sok esetben úgynevezett minimálinvazív technikával, azaz minimális metszéssel végzik a műtétet), a beteg életkora és általános egészségi állapota mind-mind befolyásolja a felépülés ütemét. A betegek általában néhány kórházban töltött hét után visszatérhetnek az otthonukba.

Sokat segít a gyógytornász, aki személyre szabott mozdulatsorokat alakít ki. Ha van rá lehetőség, érdemes már a műtét előtt elsajátítani a gyakorlatokat. Az ízület terhelésével csak fokozatosan szabad próbálkozni. Csípőprotézis-beültetés után például a terhelés szabályai szerint a segédeszközök a következő sorrendben váltják egymást: járókeret, könyökmankó, két mankó, egy mankó, bot. Általában elmondható, hogy hat hónap alatt a beteg visszanyeri a mozgásszabadságát.

Élet a protézissel

Mint szakértőnk mondja, egy protézis szinte tökéletesen pótolni tudja az ízületet. A fájdalom elmúltával, a mozgás helyreállításával a beteg aktivitása visszatér, újra képes a mindennapi teendők elvégzésére, így életminősége is rengeteget javul. Szerencsés esetben szinte meg is lehet feledkezni a protézis létezéséről, még síelni is lehet! De azért a repülőtéren jusson eszünkbe szólni az őröknek, mielőtt a fémprotézis miatt riasztana a detektoros kapu…

Azért nem árt tudni, hogy a protézisnek is van egy életideje, idővel ez is „öregszik”, és 10-15 év elteltével megjelenhetnek a lazulás jelei. Ilyen esetben felmerülhet a protézis cseréjének lehetősége.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek