Elérhetetlen álom a pihentető alvás és a friss ébredés?

Elérhetetlen álom a pihentető alvás és a friss ébredés?

Életünk nagyjából egyharmadát, átlagosan 25 évet töltünk alvással, ami nélkülözhetetlen testünk-lelkünk feltöltődéséhez, megújulásához. Ám hányan élvezhetjük az alvás frissítő hatását, és mit tesznek, mit tehetnek azok, akik nem ilyen szerencsések?

A felnőttkort elérve minden harmadik ember alvásproblémákkal küzd. Mégis, egy múlt hónapban készült felmérés szerint az álmatlanságban szenvedők kevesebb, mint fele kér orvosi segítséget. Ebben meghatározó szerepet játszhat a probléma bagatellizálása és az altatóktól való félelem. Pedig nem csak éjszakai kellemetlenségről van szó, és ma már a hagyományos altatók hátrányait kiküszöbölve érhetünk el nyugodt éjszakai pihenést és friss ébredést. A korral szervezetünk természetes melatonin termelése csökken, ezzel párhuzamosan az alvásproblémák gyakoribbá válnak. Ma már lehetőség van a melatonin gyógyszeres pótlására, így az alvás természetes folyamataira ható kezelésre.

Az alvás életünk nélkülözhetetlen része. Életünk nagyjából egyharmadát (75 éves átlagéletkort véve alapul 25 évet) töltünk alvással, ami elengedhetetlen testünk és lelkünk feltöltődéséhez, megújulásához, és ahhoz, hogy másnap kipihenten ébredve, frissen folytathassuk mindennapjainkat. Mégis, a MedicalScan idén októberben végzett felmérése1 szerint az alvásproblémákkal küzdők - minden harmadik felnőtt! - 56%-a nem fordul orvoshoz problémájával. Vajon miért?

Elérhetetlen álom a pihentető alvás és a friss ébredés?

Egyrészt azért, mert hajlamosak vagyunk a problémát bagatellizálni, azt gondoljuk, hogy ez nem olyan súlyos panasz, amivel orvoshoz kellene fordulni. Dacára annak, hogy a rendszeresen álmatlanul töltött éjszakák bizony a nappalainkra is rányomják bélyegüket: nem tudunk megfelelően teljesíteni, figyelni, romlik a memóriánk, munkahelyi teljesítményünk.  A kialvatlanság ingerlékennyé, türelmetlenné tesz, és hatással van a hangulatunkra, így kihathat baráti és párkapcsolatainkra, családi életünkre is.  Mindezeken túl, hosszú távon a kezeletlen álmatlanság testi egészségünkre is káros hatással van: gyengítheti az immunrendszert (a szervezet ellenálló-képességét), szerepe lehet az elhízás, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri panaszok kialakulásában. Az alvás hiánya tehát nem csak éjszakai kellemetlenség, hanem kihat nappali tevékenységeinkre, egész életünkre! Ezért is fontos, hogy alvásproblémáinkkal forduljunk háziorvosunkhoz.

Másrészről az álmatlanságban szenvedők azért nem fordulnak orvoshoz, mert nem szeretnének gyógyszert szedni, félnek azok mellékhatásaitól. Mindez érthető is annak ismeretében, hogy a hagyományos altatók általában biztosítják ugyan a kellő mennyiségű alvást, hatásuk azonban gyakran másnap is érződik: nappal is álmosságot (tompaságot) okozhatnak, ronthatják az emlékezetet, tompíthatják az autóvezetéshez elengedhetetlen reflexeket, és a koncentrációt. Tartós szedésük hozzászokást, illetve függőséget okozhat, a kezelés abbahagyásakor pedig megvonásos tünetek léphetnek fel. Létezik azonban már olyan készítmény is, amellyel a hagyományos altatók hátrányait kiküszöbölve érhetünk el nyugodt éjszakai pihenést, és friss ébredést.

Elérhetetlen álom a pihentető alvás és a friss ébredés?

A szervezetünkben természetesen jelenlévő melatonin fontos szerepet játszik az ún. cirkadián ritmusok, így az alvás-ébrenlét ritmus szabályozásában is. A melatonin a szervezet számára tulajdonképpen a sötétséget és egyben az alvás idejének eljövetelét jelzi: este (sötétben) kezd termelődni, szintje az éjszaka közepén a legmagasabb, majd a reggeli felébredésig lassan lecsökken - így biztosítja a pihentető alvást egész éjszaka.

Az életkor előrehaladtával a melatonin termelődése általában csökken, miközben az álmatlanság gyakoribbá válik. Ez az összefüggés vezetett ahhoz a feltételezéshez, hogy a "melatoninpótlás" segíthet a cirkadián ritmus helyreállításában, az álmatlanság kezelésében. Az emberi szervezetben a melatonin azonban egész éjszaka termelődik, ezért a megfelelő idejű alvás biztosításához  olyan készítményre van szükség, ami ezt az egész éjszakán át tartó hatást képes biztosítani. Ezidáig erre azért nem volt lehetőség, mert a melatonin gyorsan lebomlik (felezési ideje alig több mint fél óra), vagyis szokásos tablettában este bevéve a gyógyszer gyorsan kiürül a szervezetből, ezért nem tudja egész éjszakára biztosítani a természetesnek megfelelő melatoninszintet. Ma már viszont Magyarországon is létezik olyan gyógyszerforma, amely egész éjszakán át biztosítja az alváshoz szükséges melatoninszintet.

Forrás: Presolver Kft.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek