Elég gyakran cseréled az ágyneműd?

Elég gyakran cseréled az ágyneműd?

Most tudományos alapon mondták meg a tutit arról, hogy milyen gyakran kellene ágyneműt cserélni - olvastuk a divany.hu oldalán.

“A legtöbb ember immunis a saját testszagára, ezért észre sem veszi, hogy árad a bűz és a mocsok a régóta nem mosott ágyneműjéből” – magyarázza Laura Goodman, a Conell Egyetem kutatója. A koszos ágynemű nemcsak gusztustalan, de idővel egészségi problémákat, például bőrirritációt vagy kiütéseket okozhat, és a poratkákat is elszaporíthatja.

Elég gyakran cseréled az ágyneműd?

Egyetlen éjszaka alatt 1,4 milliárd elhalt bőrsejtet vedlesz le, mely az ágyadban tanyázó poratkák kedvenc tápláléka. Habár ezek az apró élősködők nem terjesztenek betegséget, az ürülékük könnyen allergiát okozhat. A nap során rád ragadt kórokozókat, piszkot, testápoló- és sminkmaradványokat is mind-mind magaddal viszed az ágyba, arról nem is beszélve, hogy szexuális életedet is valószínűleg a párnák közt, a lepedőn éled. Mindezek az anyagok alvás közben közeli kapcsolatba kerülnek a bőröddel, és hosszú távon bőrkiszáradást, ekcémát, bőrpírt, és más egészségi gondokat okozhatnak, de a baktériumok, gombák és hasonló élősködők is sokkal könnyebben elszaporodnak egy piszkos környezetben.

A szakértők emiatt azt javasolják, hogy minimum kéthetente cseréld le az ágyneműdet. Sok esetben viszont – például ha meztelenül alszol, ha rendszeresen szeretkeztek partnereddel, vagy ha kisállattal osztod meg az ágyad – érdemes inkább hetente frissen mosott ágyneműt felhúzni. Ha allergiás vagy, esetleg hajlamos a bőrirritációra, ha ritkábban mosol hajat, illetve ha sminkben bújsz ágyba, érdemes még ennél is gyakrabban, heti két-három alkalommal cserélni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek