Elég a puffadásból!

Elég a puffadásból!

(Promóció) A haspuffadás nem válogat – nemtől, kortól, életmódtól vagy egészségi állapottól függetlenül bárkit érinthet, így sajnos szinte mindannyiunk által jól ismert jelenségről van szó. Szerencsére létezik megoldás a kellemetlen problémára.

2020.03.18

Mi a puffadás?

A puffadás a gyomor-bélrendszer működési zavara. A gázok ilyenkor felhalmozódnak a belekben, ami teltség- és felfúvódásérzést okoz.

A puffadás bárkit érinthet, életkortól, életmódtól vagy egészségi állapottól függetlenül. Bár nem súlyos betegség, mégis jelentős fizikai és pszichológiai diszkomfortérzéssel jár az érintettek számára

A puffadás nem csak fizikai, hanem pszichológiai diszkomfortérzést is okozhat.
  • Nehézségérzés
  • Teltségérzés és haspuffadás
  • Feszülés-, nyomásérzés, vagy akár fájdalom
  • Gyomorkorgás, és hangos bugyborékolás

A puffadás gyakran frusztrációhoz vezet és kényelmetlenséget okoz, mivel korlátozza az embert szabad mozgásában és tevékenységeiben. A puffadástól szenvedők a gyomortáji diszkomfort- és nyomásérzés miatt nem képesek teljes mértékben koncentrálni fontos dolgokra és mindennapi tevékenységeikre.

A teltség- és puffadásérzéstől az ember kényelmetlenül érzi magát a saját testében. A túl sok gáz okozta megnövekedett hasméret miatt az ember kevésbé érzi magát vonzónak, amitől bizonytalan lesz mindaddig, amíg a puffadás meg nem szűnik.

A puffadás okai

A gyomor- bélrendszerben felszaporodó gázok által okozott kellemetlen érzés (puffadás) gyakori probléma a modern életvitel mellett. A jelenségnek számos oka lehet, és gyakran összefügg az életvitelünkkel.

Elég a puffadásból!

A puffadás leggyakoribb okai:

Helytelen étrend, vagyis...

  • fehérlisztből készült termékek,zsíros és fűszeres ételek,

  • fokozott gázképződést okozó zöldségek, pl. babfélék, káposzta vagy karfiol,

  • magas rost és gyümölcs-zöldség tartalmú étrend,

  • édességek, szénsavas italok, rágógumi.

Figyelmeztetés! A puffadást nem csak az okozza, hogy mit eszünk, hanem az is… ahogyan eszünk. Így fokozhatja a puffadást, ha gyorsan eszünk, ez ugyanis levegőnyeléssel (aerofágiával) jár, illetve közvetlenül lefekvés előtt étkezünk.

Ételösszetevőkkel szembeni intolerancia

Pl. laktóz- fruktóz- vagy nátrium-glutamát-intolerancia.

A fizikai aktivitás hiánya

A mozgásszegény életmód rossz emésztéshez vezet, ami az ételek fokozott mértékű erjedéséhez és gáztermeléshez vezet a gyomor-bélrendszerben.

Szociális tényezők, például munkával és a családi élettel kapcsolatos stressz, a bélgázok szándékos visszatartása kulturális okok miatt.

A puffadás gyakran különböző gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik.

Szimetikon az enyhülésért

Szerencsére nem kell feltétlenül lemondanunk kedvenc ételeinkről, ha haspuffadással küzdünk, léteznek ugyanis olyan készítmények, melyek hatékonyan enyhítik az étkezést követő hasfeszülést. Az egyik legjobban bevált hatóanyag a szimetikon, mely a gázbuborékok felületi feszültségének csökkentése révén fejti ki hatását, megkönnyítve ezáltal a buborékok felszívódását a bélfalon keresztül, illetve természetes úton történő eltávolításukat a gyomor-bélrendszerből, ezért alkalmazása kímélőbb, mint a görcsoldó készítményeké. A szimetikon helyileg, a bélben hat és nem szívódik fel, így változatlan formában ürül ki a szervezetből. Ezért gyakorlatilag egészségi és életkorral kapcsolatos korlátozás nélkül alkalmazható.

Eltérő problémára eltérő megoldás!

Különbséget kell tenni a puffadás és a hasi görcs között, hiszen különböző tünetekről beszélünk, melyeket eltérő folyamatok okoztak. Ennek megfelelően ezen problémákra alkalmazandó készítmények is eltérően fejtik ki hatásukat szervezetünkben – míg a puffadásgátlók a bélben felgyülemlett gázbuborékokat bontják fel, addig a görcsoldók a bélfal izmait lazítják el. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mindig a panaszainknak megfelelő készítményt válasszunk. Gyakori panaszok esetén a háttérben álló okok tisztázására keresse fel háziorvosát!


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek