Ej, nem érünk erre rá? Szűrővizsgálatok egy helyen

Ej, nem érünk erre rá? Szűrővizsgálatok egy helyen

Mozi, kirándulás, koncert? Hányszor hangzik el hasonló kérdés, amikor végre egy kis tervezhető szabadidőhöz jutunk? Természetesen mindegyik remek választás a kikapcsolódáshoz, a testi-lelki feltöltődéshez, azaz egészségünk védelméhez! Pedig tehetünk még mást is, hiszen egy egészségügyi szűrővizsgálat sem tart tovább, mint egy kiadós séta az erdőben!

Sokan még ma is úgy vélik: jó dolog egy-egy szűrővizsgálat, de ráérünk arra még! Talán rosszul értelmezett munkaszeretetből, esetleg a „kisördögtől” bíztatott lustaságból, inkább azzal próbálják magukat áltatni az emberek, hogy bárkivel, de velük nem fordulhat elő, hogy betegek lehetnek. Pedig nincs kivétel, és minél korábban derül fény egy tünetre, annál biztosabb a sikeres gyógyulás esélye. Dr. Juhász Attila, a Budakeszi úti Róbert Rendelő belgyógyász- kardiológusa szerint lassú, de némileg érzékelhető pozitív változás már tapasztalható Magyarországon a betegségeket lehetőleg megelőző vizsgálatok terén.

Ej, nem érünk erre rá? Szűrővizsgálatok egy helyen

- Komplex diagnosztikai rendszerünket úgy fejlesztettük ki, hogy a lehető legnagyobb alapossággal kiderítsük: szenved-e a paciens valamilyen betegségben, illetőleg öröklődés útján van-e hajlama arra. Ha a leletek negatívak, a vizsgálatra jelentkezőket akkor is ellátjuk személyre szabott tanácsokkal. Például életvezetési, étrendi javaslatokat adunk ahhoz, hogy minél tovább ne is legyen baj. Mi is minden erőnkkel a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt.

- Magyarországon a szív- és érrendszeri, illetőleg a daganatos megbetegedések vezetik a halálozási okok listáját. Csökkenhetne ez a szám, ha az emberek időben, még az első tünetek megjelenése előtt eljuthatnának egy szakorvoshoz. A legtöbben azonban még az első jeleket sem veszik komolyan. Pedig jobb elkerülni a betegségeket, mint átélni a gyógyító kezeléseket – figyelmeztetett a belgyógyász.

- A hölgyeknél az emlő- és méh, a férfiaknál a prosztatadaganatok állnak az első helyen a legsúlyosabb, kideríthető betegségek listáján. Az is fontos információ – mondja Juhász doktor -, hogy nemtől függetlenül az emésztőrendszeri, majd a légzőszervi daganatos megbetegedések fordulnak elő leggyakrabban.

Dr. Juhász Attila hangsúlyozza azt is, hogy az említett listán igencsak az elején állnak még a szív- és érrendszeri, illetve a légzőszervi betegségek a gyermekektől a felnőttekig egyaránt. Sokszor egy-egy ilyen kivizsgáláson derül fény például olyan allergiás betegségre, ételérzékenységre, amely már okozott problémát a betegnek, de még nem tudta, hogy a tünetek pontosan mit is takarnak. A szakorvos nagy hangsúlyt fektet a genetikai adottságokra, a vele született betegségekre is.

- Sokan nem is sejtik, milyen – esetleg - vissza nem fordítható bajokhoz vezethetnek például az úgynevezett tápanyagbetegségek! Fontos időben felfedezni a liszt- vagy a tejérzékenységet, különben a gyermek pszichikai, fizikai fejlődésében zavar támad, hiszen a szervezet nem jut hozzá a kellő tápanyagokhoz!

Ej, nem érünk erre rá? Szűrővizsgálatok egy helyen

A legtöbben sajnálják az időt egy-egy szűrővizsgálatra, pedig jóval többe kerül, ha valaki megbetegszik, és nem tud dolgozni.  Az idő pedig pénz! Minél gyorsabban derül fény egy betegségre, annál könnyebben, annál gyorsabban, annál olcsóbban gyógyítható.  A megfelelő szűrővizsgálatok nélkül sokan már későn jutnak a kezeléshez.

- Nálunk, a Róbert Rendelőben, egy helyen, néhány óra alatt, több idő jut egy-egy betegre, a személyes megbeszélésekre, tanácsadásokra, mintha minden egyes szakorvoshoz külön-külön beutalóval kellene eljutni. Óriási kincs a páciens számára a mélyebb, személyesebb kapcsolat az orvossal! A leletek birtokában – ha szükséges – a vizsgálatokat végző orvosok könnyebb és hasznosabb kezelési programot dolgozhatnak ki közösen a teljes és sikeres gyógyulás, az egészség érdekében.

– És milyen jó érzés tudni, hogy nincs semmi baj! Abban az esetben viszont, ha egy komolyabb betegségre bukkannak az orvosok, és az további ellátást, például operációt igényel, akkor a beteget azonnal ellátják a megfelelő szaktanácsokkal, útbaigazításokkal – mondja a szakorvos.

Az egészségügy mindenütt a világon rendkívül költséges terület. Állami szerepvállalás nélkül gyakorlatilag megoldhatatlan. Különleges onkológiai berendezésekre, szívsebészeti műtőkre van szükség, és ezek drága készülékek, amelyek fenn- és üzemben tartása nagyon sok pénzbe kerül. Nem beszélve a jól képzett orvosok, szakdolgozók elérhetőségéről. Éppen ezért Juhász doktor fontosnak tartotta elmondani, hogy a hazai ellátási rendszerben a magán és az állami szektor egymást támogató partnerként kell, hogy működjön.

Magyarországon a várható élettartam a legalacsonyabbak között van az uniós tagországok között. Régiónkban csak Ukrajna és Szerbia áll rosszabbul, az Eurostat adatok szerint. A megelőzést másutt nagyon komolyan veszik. Németországban és Szlovákiában például felemelik annak a munkavállalónak a tb-hozzájárulását, aki nem megy el a kötelező szűrővizsgálatokra – hívja fel a figyelmet a környező országok intézményi hozzáállására, Dr. Juhász Attila.   

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek