Egyre népszerűbbek a hagyományos gyógymódok

Egyre népszerűbbek a hagyományos gyógymódok

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének 2019-es, Tradicionális és Komplementer Medicina Globális Jelentése (WHO Global Report on Traditional and Complementary Medicine) szerint a hagyományos orvoslás különféle módszereit ̶ többek között az akupunktúrát, a fitoterápiát, a homeopátiát, a hagyományos kínai orvoslást és az ayurvédát ̶ világszerte alkalmazzák.

A 194 WHO-tagállam közül 170 jelezte, hogy lakossága alkalmazza a tradicionális orvoslás eszközeit, és a WHO támogatását kérték megbízható tudományos bizonyítékok és adatok kutatásához. A természetes gyógymódok jelentőségét megerősítve a WHO 2022-ben megalapította a Hagyományos Orvoslás Globális Központját (Global Centre for Traditional Medicine1), amelynek székhelye Indiában, az ájurvédikus egyeteméről is ismert Dzsámnagar városában található.

2023. augusztus 17-18-án a WHO megtartotta első tradicionális gyógyászatról szóló globális csúcstalálkozóját Indiában. 88 ország egészségügyi miniszterei, kutatók, a nyugati orvoslás képviselői és egészségügyi dolgozók vettek részt a találkozón és osztották meg tapasztalataikat, legjobb gyakorlataikat és együttműködési javaslataikat. A résztvevők a bizonyítékokon alapuló hagyományos, kiegészítő és integratív orvoslás népszerűsítése mellett kötelezték el magukat. Dr. Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója zárszavában elmondta: „…. célunk az együttműködés révén megtalálni a legoptimálisabb módszereket annak érdekében, hogy a hagyományos, kiegészítő és integratív orvoslást az alapellátás és az egyetemes egészségügyi ellátás ernyője alá helyezzük.„

Egyre népszerűbbek a hagyományos gyógymódok

A komplementer medicina elismertségének növekedése világszerte megfigyelhető. A Harris Interactive 2023-as kutatása* szerint a magyarok 91%-a gondolja úgy, hogy a konvencionális nyugati és az alternatív gyógyászat kiegészítik egymást. A világ összes modern kultúrájában tendencia az alternatív gyógymódok iránti érdeklődés élénkülése. A homeopátia a világon 2. leggyakrabban alkalmazott KAM (komplementer és alternatív) gyógymód. A homeopátia ismertségére és használatára fókuszáló kutatás* szerint a magyarok 74%-a hallott már a homeopátiáról és 54%-uk bízik ebben a gyógymódban. A magyar háztartások 30%-a használt homeopátiát az elmúlt 12 hónapban, és a homeopátiát használók 82%-a elégedett a gyógymóddal. A homeopátiát használók közel fele a gyógymódot természetes alternatívának gondolja a hétköznapi betegségekre, közel harmaduk krónikus betegségeket gyógyít vele. A gyerekek kezelésére is népszerű választás.

*2023-ban a homeopátia ismertségéről és használatáról végzett kutatást a Harris Interactive, 1000 fős, nemre, korra és régióra reprezentatív mintán a felnőtt magyar lakosság bevonásával. (18-65+)

1 https://www.who.int/initiatives/who-global-centre-for-traditional-medicine

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek