Egyórás terápiával az álmatlanság ellen

Egyórás terápiával az álmatlanság ellen

Mindjárt az első kísérlet sikerrel járt, amely akut fázisban (mielőtt krónikussá válik) vizsgálta az álmatlan gyógyítását: a kutatók szerint a résztvevők majdnem kétharmadánál javult az alvás minősége egy hatvan perces viselkedésterápia után három hónappal.

A brit Northumbria University kutatói az eredményeket a SLEEP nevű nemzetközi szaklapban publikálták. Kiderült, hogy az akutból krónikus inszomniára váltóknál nagy a depresszió esélye is.

Az inszomniával küzdő embereknek problémájuk van alvásuk minőségével, hosszával, folyamatosságával, nehezen alszanak el, alva járnak vagy nagyon korán felébrednek. Ezek nehezítik a figyelmet, koncentrációt, rontják a hangulatot és a memóriát. A felnőtt lakosság nagyjából harmada jelez hasonló tüneteket, 10 százalékuk pedig biztosan szenved a betegségtől.

Egyórás terápiával az álmatlanság ellen

A kutatók 40 felnőttet vizsgáltak meg, akik kevesebb mint három hónapig szenvedtek álmatlanságtól, és egyelőre nem használtak semmilyen gyógymódot. Korábban egyikük sem vett részt viselkedésterápián.

Két csoportra osztották a résztvevőket, mindegyikben kilenc férfival és 11 nővel. A terápia előtt egy hétig már rögzítették alvási szokásaikat. Ezután az egyik csoport egyórás terápiát kapott, a másik pedig semmit. A terápia után hatalmas különbség alakult ki a két csoportban: egy hónappal később a terápiások 60 százaléka már jobban aludt, három hónappal később pedig 73 százalékuk. A kontrollcsoportban viszont csak 15 százaléknak javult az alvása. A terápián arról beszéltek az alanyoknak, milyen alvási szükségleteik vannak, és hogyan ismerik fel az alváshiány jeleit.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek