Egyetlen apró kromoszómán múlik az élet 1. rész

Egyetlen apró kromoszómán múlik az élet 1. rész

Anna ötödik gyermekét várta mikor kiderült, a magzata Edwards-szindrómás, ha meg is születik, egy hétnél tovább talán nem is él. A súlyos és keserű hetek után Anna úgy határozott, felhívja a kismamák figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára.

Sevcsik M. Anna négy gyerek édesanyja, két kamaszlánya mellett két kisfiút nevel férjével. Legkisebb gyermekük alig néhány hónapos volt, már tudták, szívesen várnák az ötödiket is. A kicsi hamar megfogant, a terhesség első trimeszterében mindent rendben találtak, a 12. héten levett vérminta értékei azonban arra utaltak, hogy a baba Edwards-szindrómás. Az ezután elvégzett genetikai teszt igazolta a gyanút. Annáék pokoli kétségek és kínok között végül meghozták a döntést, elengedték babájukat. Ami ezután következett: az üresség és fájdalom. Egy kis idő elteltével azt érezte, valamit tennie kell meg nem született gyermekéért és a szülőkért, akik hozzájuk hasonló helyzetbe kerülhetnek.

Szakértők segítségével felépített egy weboldalt, babagenetika.hu címen, ahol minden szükséges információt megtalálhatnak az érdeklődők. Célja, hogy felhívja a kismamák figyelmét a terhesség alatti szűrővizsgálatok fontosságára, ugyanis szeretné elérni, hogy minél többen érezzék a vizsgálatok súlyát. Hogy nem mindegy, mikor derül ki, a baba beteg-e, hogy mennyire komoly problémákkal kell szembenézniük.

Általános vizsgálatok a 26. hétig

A terhesség alatti szűrővizsgálatokat a terhesgondozás keretében a szülész-nőgyógyász, a védőnő és a családorvos közösen végzi. A magzat és az anya egészségi állapotát ellenőrzik és a kilenc hónap alatt rendszeres időközönként dokumentálják.

Egyetlen apró kromoszómán múlik az élet 1. rész

1. A terhesség alatti első nőgyógyászati vizsgálatra általában a 6-9. héten kerül sor, ekkor a szakorvos megállapítja a terhesség meglétét, és hüvelyen keresztül ultrahangvizsgálatot végez. Kikérdezi a kismamát korábbi terhességekről, menstruációs ciklusról, egyéb betegségekről, gyógyszerszedésről, de ezt a védőnő is megteszi az első találkozás alkalmával. A háziorvos ebben az időszakban végezhet általános állapotfelmérést, vérnyomás-ellenőrzést és EKG-t (szívvizsgálat).
2. Még a 12. hét előtt vért vesznek, teljes vérképet készítenek (szifiliszt és hepatitis B-t is nézik), éhgyomri vércukorértéket vizsgálnak, meghatározzák az anyai vércsoportot, figyelik a jelenlévő antitesteket. A kismama súlyát, vizeletét (vizeletüledék-vizsgálat) a háziorvos vagy a védőnő ellenőrzi.
3. Általában a 24. hét környékén végzik el a terheléses vércukorvizsgálatot, amely a terhességi cukorbetegséget jelezheti.
4. A 26. hétig havonta egy alkalommal érdemes ellenőrző vizsgálaton megjelenni, ilyenkor az általános állapotot, testsúlyt figyelik, esetleg ultrahanggal ellenőrzik a magzatot.
5. A 26. hét után háromhetente, a kiírt időpont után pedig kétnaponta vizsgálják a kismamát és a babát.

A törvény szerint a terhességet anyai indokkal a 12. hétig lehet megszakítani. Abban az esetben, ha a genetikai, teratológiai (fejlődési rendellenesség) ártalmak esélye eléri az 50 százalékot, a 20. hétig (a diagnosztikus eljárás elhúzódása miatt a 24. hétig) lehet elvégezni a terhesség-megszakítást.

Cikkünk folytatódik a Patika Tükör novemberi számában.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek