Egy makacs fertőzés: a körömgomba

Egy makacs fertőzés: a körömgomba

A körömgomba többnyire nem okoz fájdalmat, ezért sokan csak későn keresik fel az orvost. Pedig ha már elterjedt a fertőzés, igen lassan gyógyítható. Szerencsére többféle megoldás is létezik. Dr. Torma Katalin bőrgyógyásszal ezekről beszélgettünk.

A köröm nem más, mint egy elszarusodott bőrfüggelék, amely az utolsó ujjperceken alakul ki.

A köröm felépítése

Egységei a mátrix, a körömlemez, a körömágy és a köröm körüli bőr. A mátrix az úgynevezett proximális körömredő alatt helyezkedik el, mintegy 3–6 milliméterrel benyúlva alá. Ez felelős a körömlemez anyagának termelődéséért. A körömlemez folyamatosan növekszik. A köröm tövénél gyakran egy félhold alakú, világosabb színű terület található, amit lunulának hívunk. Az ujjak végén, ahol a köröm leválik a körömágyról, fehér vonal látható

Egy makacs fertőzés: a körömgomba

A lábkörmök mintegy kétszer olyan vastagok, mint a kézkörmök. Míg a kézkörmök hetente 1–1,5 millimétert, addig a lábkörmök havonta csupán 1 millimétert növekszenek. Ez azt is jelenti, hogy a kézköröm lenövése 4–6, a lábkörömé pedig akár 12–18 hónapot is igénybe vehet. Igaz, a gyarapodás sebességét több tényező is befolyásolja, például az évszak, a kor vagy a nem.

Mi okozza?

A köröm gombás fertőzéseit leggyakrabban a fonalas gombák, a Trichopyhton fajtái okozzák, de a sarjadzó gombák – például a Candidia albicans –, vagy ritkán a penészgombák is felelősek lehetnek a fertőzésért. Bárkinél előfordulhat, de bizonyos állapotok fokozhatják a hajlamot: ilyen például az idősebb életkor, a cukorbetegség vagy az alsó végtag keringési zavara. Más tényezők is hozzájárulhatnak a gombás fertőzés kialakulásához: gondoljunk csak a zárt, nehezen szellőző lábbelikre, a nejlon ruhadarabokra, a műkörmökre, a párás munkakörülményekre vagy az antibiotikumok szedésére.

Gyermekkorban nagyon ritka, viszont felnőttkorban a kor előrehaladtával egyre gyakoribb, egyes statisztikák szerint a felnőtteknek is az egyötöde érintett (a férfiak és a nők ugyanolyan arányban). A lábkörmök sokkal gyakrabban fertőződnek meg. A kéz körmén elsősorban azoknál fordul elő, akik sokat tartózkodnak vízben (például úszók), illetve akik rendszeresen cukros anyagokkal érintkeznek (például konyhások, pékek, cukrászok).

Tünetek

A körömgomba-fertőzés tünetei igen változatosak. Eleinte általában csak a körömlemez szabad széle érintett: sárgán elszíneződik, megvastagodik, illetve morzsalékonnyá válik. Az is lehet, hogy csak a színváltozás érzékelhető. Ha azonban figyelmen kívül hagyjuk a tüneteket, akkor később az egész köröm megsárgul–barnul–zöldül, megvastagodik és morzsalékony lesz. A körömágy is megduzzadhat, vörössé válhat.

Ha elhanyagoljuk a fertőzést, később akár olyan komoly szövődmények is kialakulhatnak, mint az orbánc, az ekcéma vagy a fertőzés tovaterjedése. Inkább előzzük meg a betegség elfajulását, és a legelső tünetek jelentkezésekor forduljunk bőrgyógyászhoz!

Diagnózis

A bőrgyógyász többnyire már ránézésre meg tudja állapítani, milyen típusú betegséggel állunk szemben. Nagy kiterjedésű fertőzés vagy makacsul visszatérő tünetek esetén érdemes részletesebb kivizsgálást is végezni, hogy ki lehessen zárni például a cukorbetegséget. Szükség esetén gombavizsgálatot is végeznek. Az orvos egy éles szélű eszközzel mintát vesz a köröm felszínéről és az alatta lévő törmelékből. Ez nem jár fájdalommal. Mikroszkóppal megvizsgálva ezt a mintát, láthatóvá válik a fertőzésért felelős gomba. Ezt követheti a gombatenyésztés, ám ez hosszadalmas és bonyolult eljárás, így csak kevés helyen végzik el.

Kezelés

Mivel a gombák rendkívül ellenállóak, a gombás fertőzés kezelése kitartó munkát igényel.
Ha csak a körömlemez távol eső vége és legfeljebb 30–50 százaléka érintett, akkor általában helyi kezeléssel – ecsetelővel, körömlakkal és körömoldó kenőcsökkel – is meg lehet gyógyítani.

Egy makacs fertőzés: a körömgomba

Ha már a körömágy is érintett, gyógyszeres kezelésre van szükség. A bőrgyógyászok a beteggel való egyeztetés után háromféle szer közül választanak, figyelembe véve a köröm állapotát, a páciens életkorát, társbetegségeit és szedett gyógyszereit is. Van olyan tabletta, amelyet folyamatosan, naponta egyszer kell szedni, de olyan is, amit havonta egy héten át vagy hetente egyszer. Fontos tudnunk, hogy a gyógyszeres kezelésnek minden esetben több hónapig, átlagosan 3–6 hónapig kell tartania. A kiegészítő kezeléseket pedig a köröm teljes lenövéséig kell folytatni, ami akár egy vagy másfél évig is eltarthat.

Előzzük meg!

  • Viseljünk jól szellőző, bőr lábbelit.
  • Váltogassuk a cipőinket, hogy legyen idejük kiszellőzni!
  • Időnként fertőtlenítsük a lábbeliket formaldehiddel.
  • Hordjunk pamutzoknit.
  • A fürdőkben, uszodákban mindenképpen használjunk (saját) műanyag papucsot.
  • A strandon a fürdés után zuhanyozzunk le, és töröljük szárazra a testünket, különös tekintettel a hajlatokra és a lábujjak közére.
  • Otthon mindenkinek legyen saját papucsa és törülközője.
  • Használjunk külön-külön manikűrkészletet. Ha mégsem, akkor minden használat után fertőtlenítsük az eszközöket.
  • Ha valamelyik köröm fertőzött, azt külön ollóval vágjuk, és használat után fertőtlenítsük az eszközt!
  • Soha ne lakkozzuk díszítőlakkal a gombás körmöt! (A kis ecsettel bejuthat a tégelybe a kórokozó, így az egészséges körmeinket is megfertőzhetjük.)
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek