Egészséges is lehet a szolárium?

Egészséges is lehet a szolárium?

Ma a magyar bőrgyógyászok többsége azt javasolja: ne szoláriumozzunk. A túlzott szoláriumhasználat valóban károsíthatja a bőrt, ez azonban a napozásra is igaz. Egészségünk megőrzéséhez szükségünk van a D-vitaminra, amelyhez napsütés híján a szoláriumban is hozzájuthatunk. Szerencsére mára a szoláriumtechnika képessé vált a megfelelő erejű és összetételű, kontrollált fény előállítására. A kérdés már csak az, mikor, hol, hogyan és mennyit használjuk a mesterséges napfényt.

Napjainkra talán lezárulhat az évtizedes vita arról, hogy valóban károsak-e a szoláriumok. Az utóbbi években ugyanis az Európai Unió egészségügyi és egyéb szerveinél széles körben elfogadottá vált az úgynevezett "0,3-as szabvány", amely ma már hivatalos szabály. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a szoláriumban fekvő, illetve álló embert nem érheti 0,3 W/m2-nél erősebb sugárzás: ez nagyjából annyi terhelést jelent, amennyi egy verőfényes júliusi vagy augusztusi napon érne bennünket a szabad ég alatt. Mint a Magyar Szolárium Üzemeltető Egyesület (MSZÜE) közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján kiderült, az egyesület "Egészséges szolárium" feliratú matricával látja el azokat a szoláriumokat, amelyek már átálltak az új típusú fénycsövek használatára. A matrica a fénycsövek érvényességének lejártát is feltünteti. Hogy a jelölést alkalmazó szoláriumok valóban megfelelnek-e az új, egészségesebb követelményeknek, a Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti Hatósága ellenőrzi.

Miben más az új típusú szolárium?

Az új típusú fénycsövek által kibocsátott sugárzás mintegy negyede-ötöde annak a fényterhelésnek, mint amit korábban a szoláriumokban megszokhattunk.

A csökkent intenzitás következtében gyakorlatilag nem áll fenn a leégés veszélye, ellenben fokozatosan mélyebb, tartósabb barnulás érhető el.

Mivel a barna szín a korábbiaktól eltérően lassabban alakul ki, új szoláriumozási szokások terjednek el: tanácsos tudatosan tervezni a barnulást, azaz időben elkezdeni a fokozatos szoláriumhasználatot a kívánt szín elérése érdekében. Remélhetőleg a szoláriumkedvelők a rövid idő alatti minél nagyobb sugárzás helyett átállnak a kisebb adagokban vett fényfürdőzésre, ami sokkal egészségesebb.


Csodálatos D-vitamin

Fényre szükségünk van. A bőrben a napfény hatására képződik a D-vitamin, amely a májban és a vesében alakul át aktív hatóanyaggá. Elsődleges szerepe a kalcium-anyagcsere szabályozása. Emeli a vérplazmában a kalciumot, szabályozza a vékonybélből való felszívódását, fokozza a vesében a kalcium-visszaszívást, majd serkenti kiáramlását a csontokból. A D-vitamin-hiány csontritkuláshoz, autoimmun megbetegedésekhez és izomgyengeséghez vezethet, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának gyakoriságát és bizonyos daganatos megbetegedések (emlő-, prosztata-, vastagbélrák) kockázatát.

A mai ajánlások szerint naponta átlagosan 1000 NE (nemzetközi egység), azaz 25 g D3-vitamin fogyasztása szükséges. Ehhez képest a magyar lakosság 70 százaléka, nyáron "csupán" 30-50 százaléka D-vitamin-hiánnyal küzd!

Télen és tavasszal a legalacsonyabb a D-vitamin szérumszintje, hiszen addigra kiürül a nyári hónapokban szintetizálódott, zsírszövetben raktározott D-vitamin-készlet. Igyekezzünk természetes napfény nélkül is pótolni a hiányt!

Ötletek a D-vitamin pótlására

  • 10 perces nyári UVB-sugárzás = 3000 NE (75 g) D3-vitamin
  • 100 g tőkehalmáj = 250 g D3-vitamin
  • 100 g olajos hal = 0,5-10 g D3-vitamin
  • 1 dl tej = 0,4 g D3-vitamin
  • 100 g tejtermék = 1-3 g D3-vitamin
  • 100 g tojás = 5-25 g D3-vitamin
  • gyógyszerek, táplálék-kiegészítők
  • óvatos szoláriumozás

Óvatosan!

Ahogyan a napozásnak, úgy természetesen a túlzásba vitt szoláriumozásnak is lehetnek káros hatásai. A túl nagy fénysugárzás leégéshez, idő előtti bőröregedéshez, napallergiához, csalánkiütéshez és akár bőrrákhoz is vezethet. Ezért mindenképpen tartsuk be a legfontosabb szabályokat: csak "egészséges" szoláriumba járjunk, egyszerre ne túl hosszú időre feküdjünk be a csövek alá és ne járjunk fényfürdőzni túl gyakran!